Aquí, amb Josep CuníAquí, amb Josep Cuní
Sociedad | Actualidad

El debat sobre abolir o regular la prostitució torna al Congrés

A l'Aquí Cuní hem parlat amb Encarna Bodelón, professora de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del grup d'investigació Antígona, i amb Berta Aznar, professora de Psicologia de la Universitat Ramon Llull. Membre del Grup de Recerca de Parella i Família

Barcelona

Ahir al Congrés es va aprovar la llei del 'només sí és sí' amb el consens dels dos partits de govern i els socis. La llei diu que qualsevol relació ha de ser consentida perquè el contrari serà tractat d'agressió. Només s'entendrà que hi ha consentiment "quan s'hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de forma clara la voluntat de la persona". La norma elimina del Codi Penal la distinció entre abús i agressió sexual. Així, les víctimes ja no hauran d'acreditar que han patit violència o que s'han resistit, perquè tot acte sexual sense consentiment serà una agressió. A més, els menors condemnats per delictes sexuals estaran obligats a fer cursos d'educació sexual.

La llei deixa fora l'abolició de la prostitució, que pretenia incorporar el PSOE. L'únic que diu el text sobre la prostitució és que els anuncis que suposin "promoció de la prostitució" estaran prohibits. La llei continua el tràmit parlamentari sense els articles que penalitzen el proxenetisme no violent ni tampoc a qui es lucri amb el lloguer de locals destinats a afavorir l'explotació de la prostitució.

El PSOE és partidari d'incloure en aquesta llei l'abolició de la prostitució. Finalment, els socialistes han presentat una proposició de llei abolicionista en solitari que es debatrà durant les pròximes setmanes. Els socialistes volen que es castigui tothom que es lucri per qualsevol via de la prostitució aliena, sense necessitat que hi hagi una relació d'explotació.

El Ministeri d’Igualtat, en mans d'Irene Montero de Podemos, ha pressionat el PSOE per ajornar el debat de l'abolició de la prostitució. Montero és partidària d'abordar el debat en un altre projecte legal, com una futura llei contra el tràfic o una llei específica sobre el proxenetisme. El seu projecte planteja penalitzar el proxenetisme no coactiu, no violent, també qui es lucri amb el lloguer dels locals destinats a la prostitució, el que es coneix com a terceria locativa.

Les xifres de la prostitució a Espanya

Pràcticament un terç dels homes (el 32,1%) reconeix haver pagat diners per mantenir relacions sexuals (2008). Són dades de l'última vegada que el CIS va preguntar sobre el consum de prostitució. El 10,6% dels joves d'entre 15 i 29 anys reconeix haver consumit prostitució tal com reflecteix l'enquesta més recent a escala nacional per a l'Informe Joventut a Espanya 2020.

El 2012, 45.000 dones es trobaven en situació de prostitució, segons el Ministeri d'Interior.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00