Sociedad

100 anys amb la ràdio: 1978, aprovació de la Constitució Espanyola

L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país

100 anys amb la ràdio: 1978, aprovació de la Constitució Espanyola

100 anys amb la ràdio: 1978, aprovació de la Constitució Espanyola

02:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714984717486/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquell 1978 va ser noticia l’inici del papat de Joan Pau II, la mort de 215 persones al càmping els Alfacs per l’explosió d’un camió cisterna, l’elecció de Josep Lluís Núñez com a president del Barça i el referèndum per aprovar la Constitució.

Amb més d’un 88% dels vots favorables, la ciutadania va acceptar el text redactat al Congrés dels Diputats, a partir de la feina feta per la comissió constituent, que estava formada per 7 ponents que han passat a la història com els pares de la Constitució.

Entre ells n’hi havia 2 de catalans: Miquel Roca Junyent, de Minoria Catalana i Jordi Solé Tura com a representant del Partit Comunista Espanyol, si bé ell era militant del PSUC.

Com que sempre ens mirem la història des del present, pot semblar que els fets només es podien desenvolupar tal i com es van produir, però això és una percepció que queda desmentida al consultar els documents de l’època.

Per exemple, a l’arxiu de la Ràdio es conserva una entrevista a Solé Tura en plena campanya per les eleccions del 1977, on el dilema era si les Corts s’atrevirien a redactar o no una Constitució.

El problema era que no tothom estava disposat a acceptar el procés de transició de la dictadura cap a una democràcia parlamentària, i va ser necessari arribar a consensos polítics per aconseguir redactar la Constitució.

Un text que per alguns era al màxim punt on es podia arribar. Mentre que per altres era l’inici d’una nova etapa que permetria trencar amb el passat. Una divergència que va marcar el debat polític a partir d’aquell 1978.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00