12M Elecciones Catalanas Elecciones Catalanas

Directo Noticias Resultados Pactos
Política

Què és la jornada de reflexió? Tot el que pot fer-se i el que està prohibit el dia abans de les eleccions catalanes 2024

Després de dues setmanes de campanya electoral s'inicia el compte enrere perquè arrenquin les votacions en les eleccions autonòmiques a Catalunya

5,3 milions de catalans estan cridats a les urnes en les eleccions municipals del 24 de maig / Amengual, Margalida (ACN)

Una mica més d'5.000.000 ciutadans catalans estan anomenats a les urnes aquest diumenge, 12 de maig. En aquesta cita electoral, els votants triaran al nou president de la Generalitat després de la convocació dels comicis per Pere Aragonès. El polític d'ERC ha estat al capdavant de Catalunya des del 2021.

La Llei orgànica, que estableix les normes relatives als comicis, precisa que són 15 dies dels quals disposen els candidats dels diferents partits polítics per a fer campanya electoral. Així, en el cas d'aquestes votacions, el dijous 2 de maig a les 00.00 hores va donar principi el període en el qual els polítics tracten d'atreure el vot cap al seu partit amb mítings en diferents ubicacions i també entrevistes i debats en els mitjans de comunicació.

La Llei orgànica del Règim Electoral General estableix que la campanya comença el dia 38è just després de la convocatòria de les pròpies eleccions. És justament dins d'aquesta normativa estricta amb els temps, on es determina l'obligatorietat de l'anomenada jornada de reflexió. Així, a les 23.59 hores d'aquest divendres 10 de maig, finalitza la campanya electoral i comença aquesta jornada que, com el seu propi nom indica, té com a objectiu que els ciutadans dediquin temps a pensar a qui anirà el seu vot l'endemà.

Què és la jornada de reflexió?

Es coneix sota aquest terme degut a la seva funció per a atorgar al votant un dia de reflexió per a pensar el seu vot sense rebre influències polítiques externes que puguin modificar d'algun mode la seva decisió final. Sota aquesta norma, des de les 00.00 del dissabte, 11 de maig, i fins al començament del dia electoral, els partits polítics que presenten candidats per a les eleccions autonòmiques o municipals tenen prohibit, per llei, dur a terme activitats de campanya electoral. L'article 53 indica que "no pot difondre's propaganda electoral ni realitzar-se cap acte de campanya electoral una vegada que aquesta hagi legalment acabat".

Què no es pot fer durant la jornada de reflexió?

En la llei, es defineix com a campanya electoral a "el conjunt d'activitats lícites dutes a terme pels candidats, partits, federacions, coalicions o agrupacions amb vista a la captació de sufragis". Aquesta llei és aplicable, des de 2007, per a tota la propaganda electoral compartida també en Internet i xarxes socials. No obstant això, no especifica què considera propaganda electoral, atorgant-li a la Junta Electoral Central la responsabilitat de jutjar cada cas de manera particular.

La llei també indica en el seu article 144 que en cas d'infringir-la es podrà castigar amb presó de tres mesos a un any o fer front a una multa de sis a vint-i-quatre mesos.

No obstant això, durant aquest període l'Administració organitzadora dels comicis i els mitjans sí que tenen permès difondre informació relacionada amb el procés de la votació. Recordatoris sobre les meses electorals, informació sobre la manera en la qual s'ha de votar o l'horari de la seva obertura i tancament són alguns de les dades que es poden compartir en aquesta data.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00