12M Elecciones Catalanas Elecciones Catalanas

Directo Noticias Resultados Pactos
Política

Es pot votar amb el DNI caducat en les eleccions autonòmiques de Catalunya?

El document d'identitat és imprescindible per a dipositar les paperetes en les urnes en els col·legis electorals catalans

Votació electoral / Ismael Alonso

Aquest diumenge 12 de maig tenen lloc les eleccions autonòmiques basques, en les quals al voltant de 5,7 milions de catalans estan cridats a les urnes. Tots aquells que no hagi exercit el seu dret a vot per correu, podran acudir als col·legis electorals des de les 9.00 hores, moment en el qual obriran les seves portes.

Com és habitual, haurà arribat a la teva bústia la targeta del cens electoral que t'indica on està el col·legi electoral en el qual has de votar. Amb això i a unes hores de decidir quina papereta introduiràs en l'urna el diumenge, és important que recordis que presentar el DNI per a dipositar el teu vot. Però, ha d'estar en vigor?

Puc anar a votar amb el DNI caducat?

En contra del que molts poden pensar, no és necessari que el DNI estigui en vigor per a votar en les eleccions autonòmiques o municipals. Sí que resulta imprescindible portar el document original damunt el dia de la votació. Encara que el recomanable és que el document nacional d'identitat tingui actualitzada la data, podrem assistir amb ell caducat. Això sí, des del Ministeri de l'Interior recorden que de cap manera es podrà dipositar el nostre vot en l'urna si el document que portem és una fotocòpia de l'original, encara que sí que estigui en vigor el document en si mateix.

En cas de no disposar del DNI per alguna situació excepcional com un robatori o una pèrdua, estarà permès identificar-nos enfront de la mesa electoral amb el permís de conduir o el nostre passaport. I, encara que estiguin acceptats aquests altres mètodes oficials per a identificar-nos, és recomanable que sempre tinguem en vigor el nostre carnet d'identitat.

Com saber quin és el lloc en el qual haig de votar en les eleccions autonòmiques del 12M

A més de la targeta censal que t'haurà arribat a la bústia aquests dies, existeixen altres vies per a conèixer quin és el centre i la mesa electoral en la qual et correspon votar. Una de les formes més senzilles és fer aquesta consulta de manera telemàtica a través de la pàgina de l'INE (Institut Nacional d'Estadística) en el qual hauràs d'emplenar un formulari per a descobrir quin és el col·legi que et correspon. Existeix una altra via telemàtica per a cerciorar-te d'aquesta informació: si tens Cl@ve PIN o certificat digital, pots accedir al portal de l'Oficina del Cens Electoral, on podràs comprovar que totes les teves dades són correctes.

Per a qui prefereixi el telèfon per a fer aquest tipus de consultes, el millor serà recórrer per via telefònica o presencial a l'Ajuntament, la Delegació Provincial de l'Oficina del Cens Electoral o telefonar directament al 900 34 32 32, el telèfon disposat per a verificar les nostres dades censals. L'horari d'atenció telefònica és de 9.00 a 14.00 de dilluns a divendres i de 8.00 a 20.00 durant la jornada electoral.

Si bé és cert que els col·legis electorals no solen sofrir modificacions entre unes eleccions i les següents, sí que es recomana amb especial èmfasi als ciutadans que hagin canviat de domicili recentment que duguin a terme aquesta consulta per a assegurar-se del lloc en el qual han de dipositar el seu vot.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00