12M Elecciones Catalanas Elecciones Catalanas

Directo Noticias Resultados Pactos
Política

Quant es paga per estar en una mesa electoral en les eleccions catalanes del 12M? Això és el que cobra un president i un vocal

Acudir als centres electorals si has estat notificat és obligatori, però té una compensació econòmica

Mesa electoral

Los miembros de la mesa electoral cobran 70 euros por su labor el día de los comicios / Anadolu Agency

Des de fa una mica menys d'un mes, els ciutadans ja coneixen si han estat "beneïts" amb la responsabilitat de formar part d'una mesa electoral en les eleccions autonòmiques basques que se celebren aquest 12 de maig. Les circumstàncies en les quals se celebren aquests comicis difereix en gran part a la situació de les generals ocorregudes al juliol de 2023, quan les votacions coincidien amb les vacances de molts espanyols. Llavors, van ser molts els ciutadans que es van interessar per les possibles maneres de deslliurar-se d'una mesa electoral.

El que pot resultar una experiència divertida per a alguns, per a uns altres es fa tediós haver de passar tot el dia en un centre electoral. No obstant això, malgrat ser obligatori acudir al col·legi el dia assenyalat, excepte motius justificats, té una retribució econòmica.

Quant es paga per ser membre d'una mesa electoral?

Independentment de si són eleccions generals, autonòmiques o municipals, totes tenen una recompensa econòmica. Segons la regulació de la dieta dels membres de les meses electorals, l'import que es paga als membres de les meses electorals és de 70 euros, cinc euros més que en els comicis anteriors. És així en totes les eleccions que se celebren a Espanya.

Aquesta retribució només es dona a les persones que conformin la taula, és a dir, president i dues vocals. Aquells que han estat anomenats com a suplents, però que no han acabat formant part de la taula, no tenen dret a rebre el pagament de 70 euros. Els membres rebran la quantitat íntegra, independentment del temps que hagin estat. A més, aquests diners estan exempts de retencions davant l'Agència Tributària.

Què passa si no et presentes en la mesa electoral

Totes les persones que hagin rebut la notificació per a acudir al centre electoral i conformar les taules, han de presentar-se en els col·legis electorals a les 8.00 hores perquè puguin preparar el material electoral i col·locar les urnes per a donar principi a les votacions.

Els suplents també estan obligats a presentar-se en els centres, encara que finalment no hagin de formar part de la taula. Quan els titulars conformin les taules, els suplents podran abandonar el lloc. No presentar-se a la cita pot comportar sanció administrativa, presó d'entre tres mesos i un any, i una multa de sis a vint-i-cinc mesos.

Després d'estar en una mesa electoral, les persones podran gaudir d'un permís retribuït o reducció de jornada l'endemà. D'altra banda, existeixen causes per les quals es pot evitar acudir a la taula, com els majors de 65 anys o estar malalt o de baixa, entre altres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00