12M Elecciones Catalanas Elecciones Catalanas

Directo Noticias Resultados Pactos
Política

Què passa si no et presentes a la mesa electoral? Les sancions per absentar-se sense causa justificada en les eleccions catalanes 2024

Eludir la responsabilitat ciutadana sense causa justificada es considera un delicte electoral

El presidente de una mesa electoral deposita los votos de la urna sobre una mesa para proceder a su recuento. / Jesus Diges (EFE)

Cadascuna de les meses electorals que es formaran aquest diumenge 12 de maig per a la celebració de les eleccions basques ha de comptar amb un president i dues vocals de taula. Encara que els centres de vot obrin les seves portes a partir de les 9.00 hores, els convocats i els seus suplents hauran de presentar-se a partir de les 8.00 del matí, just una hora abans d'obrir les urnes. Però, existeix algun supòsit que eximeixi als ciutadans d'acudir a les meses electorals en cas d'haver estat seleccionats?

Existeixen diversos motius que justifiquen absentar-se de la mesa electoral el dia dels comicis. La Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG) contempla una sèrie de supòsits que, per si sols, justifiquen la renúncia; i altres que estan subjectes a la valoració de les juntes electorals de zona. Aquesta última no és una llista tancada, sinó que la disposició obre la porta a qualsevol causa de força major que pugui acreditar-se.

Així per exemple, poden lliurar-se els qui acreditin cites inajornables per a una intervenció quirúrgica o proves clíniques; els qui tinguin programades casaments, batejos o comunions d'un familiar pròxim i l'absència del qual en aquests esdeveniments pugui considerar-se un perjudici econòmic; o, fins i tot, aquelles persones pertanyents a confessions o comunitats religioses en les quals l'ideari o el règim de clausura resultin contraris o incompatibles amb la participació en una mesa electoral.

Sancions per no presentar-se a una mesa electoral

Encara que molts pensin que es tracta d'una llegenda urbana, la realitat és que si has estat convocat a una mesa electoral i no et presentes el dia en què se celebren els comicis, la Policia o Guàrdia Civil pot presentar-se en el teu domicili. Les multes a les quals t'arrisques són de 6 a 24 mesos amb quanties que, per regla general, van dels 2.000 als 7.000 euros aproximadament. A més, segons l'article 143 de la Llei orgànica del Règim Electoral General, aquesta absència pot portar aparellades penes de presó d'entre 3 mesos i un any. D'aquestes sancions ja coneixem alguns precedents.

Per exemple, una ciutadana d'Hervás (Càceres), que no va acudir a la taula que li corresponia en les eleccions europees de 2014, va haver d'enfrontar-se a la multa corresponent. La Fiscalia va demanar per a ella una pena de 4.800 euros, que finalment va rebaixar a 2.400. Per part seva, un home de Láncara (Lugo), acusat de no presentar-se a una mesa electoral en la qual havia estat designat com a suplent de vocal en les eleccions municipals i al Parlament Europeu de 2019, va acceptar una multa de 1.800 euros. En principi se li demanava una pena de 18 mesos de multa a raó de 20 euros al dia, la qual cosa sumava 10.800 euros, però un acord amb la Fiscalia li va estalviar bona part del muntant.

Quan i com renunciar a una mesa electoral

Un últim detall que molts desconeixen: tant els qui exerceixin com presidents com els vocals, rebran una dieta de 70 euros i, en cas d'haver de treballar aquest dia, tenen justificat no acudir al seu centre de treball i, a més, la reducció de cinc hores al dia de la jornada de treball del dilluns, 13 de maig.

Els qui fossin elegits per a formar part d'una mesa electoral en els sortejos que van celebrar els ajuntaments, van tenir un termini de set dies des que van rebre a les seves cases la notificació, indicant-los la seva designació per a justificar i documentar la causa que els impedeix exercir el càrrec. Per a això, degueren emplenar una sol·licitud d'excusa i presentar a la Junta Electoral de la zona corresponent la següent documentació:

  • Fotocòpia del DNI, passaport, NIE o permís de conduir.
  • Fotocòpia del nomenament de la mesa electoral.
  • Sol·licitud d'excusa emplenada.
  • Fotocòpies dels documents que justifiquin la renúncia i originals per al seu acarament.

La Junta disposa d'un termini de cinc dies per a resoldre la situació i, a continuació, comunicarà la substitució al primer suplent. En cas que sobrevinguin altres imprevistos després d'aquestes dates, els membres de les taules que no puguin exercir el seu càrrec hauran de comunicar-lo almenys 72 hores abans de la jornada electoral, aportant, de nou, les justificacions pertinents. Si l'impediment es produeix després d'aquest termini, l'avís hauria de realitzar-se de manera immediata i, sempre, abans de l'hora de constitució de les taules, perquè es pugui convocar al corresponent suplent i/o nomenar a un altre si fos necessari.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00