Sociedad | Actualidad

CiU guanya a Barcelona per primer cop en 32 anys

El PSC guanya àmpliament a les ciutats de Lleida i Tarragona mentre que a Girona s'imposa CiU, també després de 32 anys de victòries socialistes.

"És un canvi històric després de 32 anys". Així ha valorat el candidat de CiU, Xavier Trias, la seva victòria a Barcelona després de tres dècades d'hegemonia del PSC. Amb gairebé tot el vot escrutat, CiU obté 15 regidors i el PSC cau fins a 11. Una altra dada de la jornada és que Plataforma per Catalunya es consolida a Vic i entra al consistori de Santa Coloma de Gramenet.

La federació nacionalista guanya per primer cop a Barcelona després de 32 anys, amb pràcticament tot el vot escrutat. Xavier Trias s'imposa amb 15 regidors i serà el pròxim alcalde de Barcelona. Mentrestant, la llista del PSC, encapçalada per Jordi Hereu, obté els pitjors resultats de la història i cau fins als 11 regidors, tres menys dels que tenia el 2007.

El PP aconsegueix 8 regidors mentre que ICV-EUiA n'obté 5 i Unitat per Barcelona, 2, una xifra que assenyala que la marca Unitat per Barcelona no ha sabut captar el vot independentista. En els comicis del 2007, ERC va obtenir 4 regidors.

No hi ha hagut sorpreses i els pronòstics de les enquestes s'han complert. Hereu ha reconegut la derrota cap a tres quarts d'onze de la nit i poc després Xavier Trias es felicitava per "un canvi històric en 32 anys". La participació a la capital catalana ha estat del 52,9%, una mica superior a la del 2007, i els vots en blanc han sumat el 4,49%.

Trias promet "mà estesa"

"L'hem feta grossa", ha exclamat el candidat de CiU per Barcelona i guanyador dels comicis, Xavier Trias. El convergent ha comparegut cap a les onze de la nit d'aquest diumenge acompanyat del president Artur Mas i del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Trias s'ha felicitat per "un canvi històric després de 32 anys" de victòria socialista a la ciutat de Barcelona.

En cap moment de la nit s'ha parlat de possibles pactes a la seu de CiU i tampoc ho ha fet Xavier Trias, que ha promès: "mà estesa absolutament amb tothom, als que ens han votat, els que no ens han votat, també la mà estesa als que no han anat a votar, Barcelona també són ells". Respecte a la relació amb la Generalitat, Trias ha dit: "Serem exigents però extraordinàriament lleials".

La compareixença de Trias ha estat precedida per la del president Mas i la del líder d'Unió, Duran i Lleida. Mas ha destacat uns "resultats esplèndids" i que, per primer cop, la Generalitat i l'ajuntament de Barcelona estaran governats per CiU. De la seva banda, el líder d'Unió, ha remarcat que CiU ha guanyat a pràcticament totes les capitals de comarca catalanes i que, per primer cop, supera en nombre de vots absoluts el PSC.

Hereu reconeix la derrota

El socialista Jordi Hereu ha comparegut cap a tres quarts d'onze de la nit d'aquest diumenge entre aplaudiments dels seus companys. Hereu ha reconegut la derrota i ha felicitat el seu rival, Xavier Trias: "Barcelona ha optat per una candidatura de canvi" i ha afegit que desitja que el cap de files de CiU "tiri endavant aquesta ciutat amb encert". Hereu ha subratllat el "context difícil" per als socialistes a Catalunya i a tot l'Estat i ha convidat a reflexionar i treballar per la "regeneració democràtica".

Mentrestant, el candidat del PP per Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha assegurat aquest diumenge que el PP decidirà el futur de Barcelona i que administrarà el resultat amb "responsabilitat, coherència" amb allò que defensa i "rigor". Amb 8 regidors, un més que a les anteriors eleccions, Fernández Díaz ha celebrat que el PP creix en vots i regidors i que ha aconseguit l'objectiu de poder "decidir amb força".

També s'ha mostrat satisfet el candidat d'ICV-EUiA a Barcelona, Ricard Gomà, ha celebrat que els ecosocialistes són "l'única esquerra que puja" a Barcelona i que s'han "igualat" els millors resultats. Des de l'Hotel Catalonia Berna de Barcelona, seu electoral de la coalició, Gomà ha felicitat CiU, guanyadora dels comicis, i s'ha mostrat disposat a "confrontar les involucions que vindran".

L'últim a comparèixer ha estat el candidat d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, que ha lamentat el resultat: "no ha estat un bon resultat, no és aquest el resultat que nosaltres esperàvem". Portabella, qui ha esperat fins a última hora l'arribada de Joan Laporta per comparèixer amb els diferents membres de la llista ha afegit: "hem estat capaços de resistir, de parar el cop".

El PP guanya a Badalona i Plataforma per Catalunya creix

Mentrestant, a Badalona, el candidat del PP Xavier García-Albiol obtindria la victòria. Amb el 100% escrutat, els populars obtindrien 11 regidors, 9 el PSC mentre que CiU n'aconseguiria 4 i ICV-EUiA, 3.

La jornada electoral deixa altres dades destacades com les que assenyalen l'entrada de Plataforma per Catalunya a Santa Coloma de Gramenet amb tres regidors. A Vic, els de Josep Anglada, són segona força amb cinc regidors.

Victòria socialista a Lleida i Tarragona i de CiU a Girona

A Tarragona, l'alcalde i candidat del PSC, Josep Féix Ballesteros, revalida la seva victòria. El PSC obté 12 regidors mentre que CiU i PP n'aconsegueixen 7. La federació nacionalista és la segona força política. ICV-EUiA estarà representada al consistori amb un regidor mentre que ERC es queda fora.

A Lleida, el socialista Àngel Ros obté una àmplia victòria, amb 15 regidors. CiU n'aconsegueix 6, els mateixos que el PP.

A Girona, CiU s'imposa amb 10 regidors. Els socialistes perden l'alcaldia a Girona després de 32 anys, obtenen 7 regidors, el PP 3, ICV 2 i les CUP 3.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, destaca la normalitat en l'obertura dels col·legis electorals

00:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20110522csrcsrnac_3.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00