Sociedad

Pagar per fer ús dels boscos

L'Institut Europeu Forestal i la Direcció de Boscos de la Generalitat són partidaris de fomentar el pagament pels serveis ambientals. És una informació de la Cadena SER.

L'Institut Europeu Forestal i la Direcció de Boscos de la Generalitat són partidaris de fomentar el pagament pels serveis ambientals. És a dir, que es pagui per la utilització dels boscos. Les administracions opinen que, donat que el negoci de la fusta ja no dona massa diners, els propietaris forestals podrien sortir beneficiats d'una mena de taxa que pagaria qui vagi al bosc, per exemple, a caçar bolets o a agafar pinyes.

Más información

Una taxa per la utilització dels boscos. És una opció que es veu amb bons ulls des de les institucions europees i catalanes. Els propietaris forestals privats, que tenen el 80 per cent del total de bosc a Catalunya, treuen menys rendiment cada cop de la fusta i amb el pagament pels serveis es podria donar sortida, per exemple, al manteniment dels terrenys.

La targeta boletaire és una de les vies que proposen tant la Generalitat com Europa per motivar els propietaris forestals a tenir més cura dels seus boscos. Igual que es fa amb la caça d'animals com ara el porc senglar, la Direcció General de Boscos és partidària de que, en un futur, els aficionats a caçar bolets hagin de pagar una taxa per tal que el propietari del bosc obtingui beneficis, cosa que ara no passa. I el mateix farien amb molts altres béns forestals. En declaracions a la SER, Xavier Clopés, de la direcció general de boscos, posa com a exemple l'aire, l'aigua, les espècies protegides, els bolets o les tòfones.

Mantenir un bosc és car i la compravenda de fusta ha deixat de ser un negoci rendible, fet que obliga a molts propietaris a abandonar les seves terres amb el risc d'incendi forestal que això suposa. Robert Mavsar, investigador de l'Institut Europeu Forestal, insisteix en la idea que més enllà dels bolets hi ha altres productes que poden obrir mercat i que animaria els propietaris a tenir més cura de les seves terres.

A més de taxes, des d'Europa proposen també subsidis per aquells que mantenen bé el seu bosc o certificats de qualitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00