Economía y negocios

La Generalitat estudia substituir les actuals targetes de transport per una "tarifa en funció de la utilització"

El secretari de Mobilitat adverteix que el Govern no signarà el contracte de rodalies amb Renfe si l'Estat no presenta un calendari "clar i concret" d'inversions al servei

Imatge d'un tren dels Ferrocarrils de la GeneralitatACN

Les actuals targetes de transport públic a l'Àrea metropolitana, com la T-10, la T-Mes o la T-Trimestre, podrien desaparèixer. En lloc seu, la Generalitat estudia un nou sistema tarifari "en funció de la utilització" que cada usuari faci del servei. Així ho ha avançat aquest dimecres el secretari de Mobilitat del Govern. Damià Calvet també ha insistit en advertir que la Generalitat no pensa signar el contracte de servei de Rodalies amb Renfe si l'Estat no posa sobre la taula un calendari "clar i concret" per invertir els 4.000 milions d'euros previstos en el Pla de Rodalies que va acompanyar el traspàs del servei, i a reformar la llei perquè el Govern pugui triar lliurement el concessionari del servei.

Más información

"Actualment tenim els bitllets senzills, la T-10, la T-Mes, la T-Trimestre.... tot això desapareixeria i l'usuari disposaria d'una targeta sense contacte que tindria una tarifa en funció de la utilització": això estudia la Generalitat, ha avançat aquest matí el secretari de Mobilitat, Damià Calvet, al vuitè congrés de l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU).

Això, ha explicat Calvet, permetria adaptar la tarifa a l'usuari, i no a l'inversa, com passa actualment. "A més utilització del sistema de transport públic hi haurà menys cost del viatge, i a menys utilització, més cost, però desapareixeria l'actual gamma de títols", ha il·lustrat. D'aquesta forma "desapareixeria l'actual gamma de títols de manera que es cobrés en funció d'aquesta utilització real que faran els usuaris de la xarxa", ha dit.

L'objectiu, ha afegit, és que "es cobri en funció de la pròpia utilització que fa de la xarxa aquest usuari". "Passaríem del concepte usuari al concepte, gairebé, de client", ha conclòs.

Calvet, d'altra banda, ha insistit en advertir que la Generalitat no signarà el contracte de prestació de servei amb Rodalies si abans l'Estat no compleix dos compromisos.

D'una banda, el Govern reclama un "calendari clar i concret" per invertir els 4.000 milions d'euros que va prometre mitjançant el Pla de Rodalies que acompanyava el traspàs de la seva gestió. "Som conscients que en aquest moment totes les administracions tenen mancances en la disponibilitat pressupostària, i per tant no pretenem que aquests 4.000 milions s'executin tots de cop i amb rapidesa, però sí que hi hagi un calendari clar", ha reclamat.

D'altra banda, "cal expressar molt clarament el compromís del canvi de la llei" perquè la Generalitat pugui triar lliurement l'operador del servei en el futur.

Calvet ha fet aquestes declaracions després de presentar als assistents al congrés de l'AMTU les línies mestres del Pla Director d'Infraestructures 2011-2020 en què ara mateix treballa la Generalitat. Aquest pla, ha indicat Calvet, manté la prioritat de les línies 9 i 10 de Metro o la connexió de les línies del Llobregat i del Vallès de FGC. Ara bé, preveu la realització d'aquestes obres "en funció de les disponibilitats pressupostàries".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00