¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Científics catalans troben la molècula que permet la propagació de la Sida en l'organisme

La troballa ha de servir per desenvolupar un nou fàrmac i avançar en el desenvolupament d'una vacuna contra el VIH

Imatge d'un laboratori d'investigació /

Científics de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa han descobert una molècula responsable de la propagació del virus de la Sida per l'organisme. Aquesta troballa s'ha publicat aquest dimarts a la revista internacional PLoS Biology i és un avenç que ha de permetre desenvolupar un fàrmac que ataqui directament aquesta molècula per tal d'evitar la propagació del virus.

L'investigador i coordinador de l'estudi Javier Martínez-Picado ha explicat que la molècula trobada, anomenada gangliòsid, permet l'entrada del virus a les cèl·lules del sistema immunitari anomenades dendrítiques i així va reproduint aquest procés provocant la disseminació del virus.

El cos humà davant de qualsevol microbi posa en marxa les cèl·lules dendrítiques i aquestes s'encarreguen de capturar els microbis, trossejar-los i transportar-los als ganglis, els centres de control immunitari, on es posaran en contacte amb els glòbuls blancs que s'encarregaran de donar una resposta immunitària. En el cas del virus de la Sida però això no passa ja que les cèl·lules dendrítiques no són capaces de trossejar els microbis sinó que el virus utilitza la cèl·lula, es queda a dins i s'aprofita per destruir el sistema immunitari.

Els científics d'IrsiCaixa han descobert quina és la molècula que permet que el virus s'uneixi a les cèl·lules dendrítiques i a partir d'aquí es propagui per la resta de l'organisme. Aquest procés s'ha anomenat 'cavall de Troia'.

Els investigadors han constatat que aquesta propagació entre cèl·lules es dóna només quan hi ha gangliòsids en la superfície de la cèl·lula dendrítica i, per tant, s'ha comprovat que són aquests gangliòsids els que permeten la propagació de cèl·lula a cèl·lula i per tant la seva dispersió.

Aquesta molècula es troba en alta concentració en les membranes de les cèl·lules nervioses i, tot i que en menor quantitat, en les membranes de la resta de cèl·lules.

El següent pas en que treballen els investigadors és el desenvolupament d'un fàrmac que actuï directament contra la molècula trobada ja que si s'eliminen els gangliòsids s'evitaria que les cèl·lules dendrítiques atrapessin el virus i continués el procés de propagació. Els estudis per arribar a aquest fàrmac han començat fa uns tres mesos però Martínez ha alertat que és una feina llarga que pot arribar a durar quinze anys.

Cargando