Sociedad

Només una de les víctimes de violència masclista havia denunciat el seu botxí

Les expertes consultades a l'Hora L de Ràdio Barcelona, la jutge Paquita Verdejo i la Mossa d'Esquadra Teresa Prats, atribueixen la manca de denúncies tant a motius culturals com a la por, però adverteixen que tot i aquesta mancança, la de la denúncia continua sent la via més efectiva

ACN

De les víctimes d'aquest any només 1 havia denunciat el seu botxí. Es tracta precisament de la dona morta a Salt aquest diumenge a la matinada, que, a més havia perdonat l'home i tornava a conviure-hi. Els experts no troben un motiu concret a aquesta manca de denuncies però insisteixen que de moment, la de la denúncia és la via més efectiva per posar fi a una situació de maltractament

Segons les dades del departament d'Interior, en el primer trimestre de l'any 531 dones han denunciat un cas de maltractament.

Más información

La jutge degana de violència sobre la dona de Barcelona, Paquita Verdejo, són moltes menys que les víctimes que viuen dia a dia l'infern d'aquest tipus de situacions.

Verdejo ha explicat a l'Hora L de la SER que en molts dels casos, "no es denuncia per por", però també per "motius culturals", no tant sols per la relació entre muller i marit que existeix a la cultura islàmica, sinó per exemple pels rols establerts entre home i dona entre les generacions anteriors.

Verdejo insisteix però que el problema és que la denúncia "continua arribant tard", un problema que espera que se sol·lucioni amb la posada en marxa del nou protocol dels Mossos, "que permetrà actuar sense que existeixi aquest procès judicial".

També a l'Hora L, una de les agents de la Unitat d'Atenció a la Víctima, Teresa Prats, matitza, que tot i ser insuficient, de moment "la de la denúncia és la via més efectiva".

Prats també considera que moltes dones desconeixen que la majoria d'agressors "després d'un penediment inicial" acaben caient en les mateixes conductes, pel "cercle de la violència".

Per això insisteix en la necessitat "de denunciar o d'acudir als Mossos davant de qualsevol situació", sigui a través de les oficines d'atenció o del 112. Prats recorda que no només poden acudir per aquestes vies les víctimes sinó també "qualsevol persona que sigui testimoni d'una agressió o d'una situació que pugui acabar derivant en un acte de violència".

El comentari d'opinió de la periodista, Milagros Pérez Oliva, al programa El Balcó

03:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120621csrcsrsoc_7.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00