Economía y negocios

El Govern preveu acollir-se al fons de liquiditat però nega que sigui un rescat

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha donat avui a entendre que Catalunya s'acollirà al fons de liquiditat autonòmic, encara que ha tret ferro a aquesta possibilitat i ha negat que es pugui qualificar de "rescat"

ACN

Després de la reunió del Govern, el portaveu del Govern, Francesc Homs ha assegurat que la decisió "encara no està presa", entre altres coses perquè aquest mecanisme, que ha anomenat "ICO 4", encara "no s'ha habilitat formalment" i és probable que no estigui disponible fins el mes d'agost, però ha recordat que fins ara la Generalitat s'ha apuntat a altres línies de crèdit similars.

"Com a Govern, anirem recorrent a tots els instruments que tinguem a l'abast des del punt de vista de la tresoreria i la liquiditat", ha afegit Homs.

Segons Homs, "accedir a tot tipus de línies que facilitin la gestió de la nostra tresoreria és la nostra obligació, és el que venim fent des de fa un munt de temps". El portaveu s'ha mostrat "estupefacte" perquè hi hagi qui vulgui convertir en "una gran notícia" el fet que Catalunya planegi adherir ara al nou fons de liquiditat autonòmic.

Más información

El portaveu no entén que des d'alguns mitjans hagi "interès" en presentar aquest fons de liquiditat com un mecanisme "més singular que altres", quan de fet es tracta d'una quarta línia de crèdits ICO, que l'Estat ofereix per facilitar la gestió de la tresoreria de les altres administracions del país.

Per al portaveu del Govern, aquesta "operació mediàtica" per "presentar com diferent el mateix que es venia fent" pot respondre a interessos de fora de l'Estat, que volen "desgastar" a les comunitats autònomes oa l'administració general espanyola.

Homs s'ha queixat que alguns intentin transmetre la imatge que "l'accés a les línies de liquiditat és un rescat", donant-li una "connotació catastrofista", com si fos "la fi del món".

Per poder parlar de rescat d'una comunitat autònoma, ha insistit, aquesta possibilitat hauria de ser aprovada al Senat, tal com contempla la llei d'estabilitat pressupostària, i Catalunya està "molt lluny" d'aquesta hipòtesi.

"No hem demanat cap rescat ni estem en aquesta situació", ha aprofundit Homs, en alerta després de constatar les conseqüències que va tenir la setmana passada la petició d'auxili financer de la Comunitat Valenciana, en disparar-la prima de risc i desplomar-se la bossa.

Per Homs, resulta "obvi" que el Govern espanyol imposar unes condicions a les comunitats autònomes que s'apuntin a aquest "ICO 4", però ha considerat "erroni" pensar que es van a haver de endurir les mesures de control de la despesa autonòmica.

"Aquí no hi ha cap condició nova, estem al mateix lloc", ha assegurat Homs, que ha reconegut que la Generalitat es troba en una "situació delicada, però no més delicada" que la que es ve administrant en els últims temps.

El Govern, ha subratllat, està fent "molts esforços per complir els objectius de dèficit", però al mateix temps l'Executiu central "hauria de complir les seves obligacions pagant els seus deutes".

Segons la seva opinió, és poc probable que el Govern de Mariano Rajoy s'atreveixi a intervenir Catalunya al · legant que "no compleix", perquè li "seria molt difícil explicar perquè no ens paguen el que no ens han de pagar".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00