Sociedad

Les retallades en prevenció podrien disparar els casos de VIH

Les estadístiques encara no ho reflexen perquè la malaltia triga uns anys en donar símptomes però <b>les entitats que hi treballen</b> asseguren que, d'aqui uns anys, hi haurà molts més malalts de SIDA

ACN

El repunt de les malaties de transmissió sexual durant aquests anys els hi ha fet encendre totes les alarmes

Les entitats que treballen amb malalts de SIDA porten dos anys patint fortes retallades: un 15% al 2011 i un altre 15 aquest any. De cara al 2013, la previsió que tenen és que la tisorada es situïi al voltant del 30%.

Amb tants pocs diners, asseguren, és molt complicat que aquestes associacions sobrevisquin i les que ho facin, tindran moltes dificultats per mantenir les campanyes de prevenció. De fet, aquest any ja ho han tingut complicat: han hagut de repartir molts menys preservatius entre col·lectius de risc com prostitutes, homosexuals o immigrants.

Más información

La directora del Comitè Primer de Desembre, que engloba diverses entitats, és Montse Pineda. Ella està convençuda que ja s'estan disparant els casos de contagis de VIH Catalunya, tot i que això no es vegi encara reflectit en les estadístiques.

Aquest repunt de malalties de transimissió sexual és molt evident en el cas de la sífilis. A l'any 2002, a Catalunya, es van registrar 1'4 casos per cada 100.000 habitants. L'any passat, va pujar a 7'4 infeccions per cada 100.000 habitants, gairebé un 140% més.

Segons Montse Pineda, això demostra que la prevenció fa més falta que mai. Un dels problemes, assegura, és que la gent ja no percep les malalties de transmissió sexual com a perilloses. Pineda assegura que, fins i tot, s'està perdent la por a la SIDA. Per això, diu, s'ha de deixar molt clar a la població tot el que comporta.

Les entitats fan una crida a la Generalitat perquè torni a invertir en polítiques de prevenció i avisen: tot el que ara s'estan estalviant retallant els ho sortirà molt car d'aqui uns anys quan hagin de pagar els tractaments als malalts.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00