Ocio y cultura

Retallada del 50% a la cultura catalana

L'aportació que l'Estat fa a les institucions culturals catalanes patirà l'any que ve una retallada del 50 per cent de mitjana. Un dels casos més contundents és el del Liceu que veurà com l'aportació del Ministeri de Cultura passa de 8 milions d'euros a només 4. Els pressupostos aprovats ahir pel govern preveuen tisorades del 30% en les inversions al Museu d'art contemporani de Barcelona (MACBA) o el Nacional d'art de Catalunya (MNAC)

El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell es reunirà la setmana vinent amb els responsables dels diferents equipaments per donar una resposta conjunta contundent

Más información

Ferran Mascarell adverteix que totes les institucions es veuen greument amenaçades per una retallada imprevista i impossible d'entomar que es suma a l'impacte de l'increment de l'IVA cultural. El Liceu, el Macba, el MNAC i també tot el sector teatral privat es veuen afectats per una tisorada que Mascarell qualifica "d'abús". Mascarell ha explicat que amb aquestes xifres "tothom tindrà dificultats" perquè s'havia previst que la rebaixa de l'aportació de l'estat en cap cas superes el 10%. Mascarell considera que estem davant d'un govern espanyol que ha optat, que fa un cop molt dur a la cultura en general i que, en el cas de Catalunya, trenca a més amb la seva política de participar directament en les institucions catalanes malgrat la competència sigui exclusiva de la Generalitat . "per nosaltres hi ha un doble greuge: el poc respecte que s'expressa vers la cultura per part dels pressupostos de l'Estat i complementàriament s'està acabant amb el que havia estat una de les grans tesis de l'estat Queremos estar en Catalunya. Doncs ara resulta que no i de cop i volta. I això és doblement problemàtic per nosaltres."

Mascarell es queixa que el Ministeri no ha avisat abans ni la conselleria ni les institucions afectades. "ens hem assabentat llegint els pressupostos". El conseller té previst reunir-se la propera setmana amb els responsables de totes les instituucions afectades i amb el sector en general per decidir quines accions es porten a terme. "Algunes, diu Mascarell, seran d'adaptació i d'altres de vindicació d'una situació que no podem acceptar". La retallada no afecta només Catalunya. Equipaments com el Teatre Real de Madrid o el Museu Reina Sofia hauran d'entomar també una reducció de la inversió de l'estat del 30 per cent.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00