Economía y negocios

Crits contra les retallades

Milers de persones es manifesten pels carrers de Barcelona per defensar el dret al treball digne. Els sindicats ja parlen obertament de la convocatòria d'una vaga general per reclamar una altra manera de buscar la recuperació econòmica i que pretenen que es faci a tots els països del Sud d'Europa

ACN

No només hi ha enfadament pel que ja s'ha viscut, també per les retallades que es veu que vindran si s'analitzen els pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2013

Els principals sindicats i la Plataforma Prou Retallades han tornat a sortir als carrers per protestar per la manera com les Administracions estan actuant durant la crisi econòmica, que ja fa 5 anys que dura. Aprofitant la jornada pel treball digna, han reclamat que s'acabin les retallades que ja s'han fet i les que es preveuen a partir dels pressupostos generals de l'Estat.

Más información

El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha explicat que les converses perquè es convoqui una aturada en protesta per les polítiques socials i econòmiques als països del sud del continent estan avançades i tot fa pensar que es podria celebrar al novembre. Álvarez no ha descartat que la jornada coincideixi amb la campanya electoral catalana.

Barcelona s'ha sumat a la mobilització convocada a 57 ciutats de l'estat espanyol pels sindicats majoritaris en contra de les retallades i a favor dels drets laborals. Les manifestacions, que han coincidit amb la celebració del dia internacional del treball digne, han servit per escalfar motors amb la vista posada en el que podria ser una vaga general a nivell europeu. Així ho ha dit el secretari general d'UGT, que ha avançat que la coordinadora europea de sindicats està estudiant la possibilitat de celebrar una jornada de protesta internacional.

De moment, ha dit, el que sembla més clar és que els països del sud del continent se sumaran. Josep Maria Álvarez ha apuntat a l'estat espanyol, Portugal i Grècia, però també és possible, segons ell, que s'acabin sumant els sindicats de França i Itàlia. El dirigent sindical s'ha mostrat partidari d'intentar que la vaga sigui el màxim d'àmplia possible perquè contribuirà, ha dit, a obrir un espai social i de lluita a nivell europeu.

Sobre la possible coincidència amb la campanya electoral catalana, Álvarez ha dit que això no seria problema per als sindicats. Segons ha explicat, es difícil trobar una data que vagi bé a tots els territoris europeus i, per tant, no hi posarien problemes.

Des de CCOO, el seu secretari general, Joan Carles Gallego, ha insistit en què tot apunta a que la protesta d'aquest diumenge inicia el camí cap a una vaga general. La manifestació vol evidenciar, ha dit, que les polítiques de retallades que han impulsat les administracions catalana, espanyola i europees han provocat un augment de la pobresa i un empitjorament de les condicions de treball i de la protecció social. Per tant, segons Gallego, són "inútils" per reactivar l'economia i crear ocupació, però també estan retallant els drets de la ciutadania.

El dirigent sindical ha dit que la protesta també pretén advertir als governs que, si no redrecen les seves polítiques econòmiques i socials, i eviten que només els ciutadans paguin els costos de la crisi, els sindicats convocaran una vaga general en les properes setmanes.

La manifestació ha arrancat de la plaça Urquinaona i ha recorregut la Via Laietana fins a acabar al Pla de Palau. Els convocants de la protesta xifren en 20.000 els assistents mentre que la Guàrdia Urbana els rebaixa fins als 1.500.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00