Economía y negocios

3 de cada 10 catalans es troben en risc d'exclusió social

Així es desprèn de l'Enquesta de Condició de Vida i Hàbits de la població de Catalunya. La taxa és superior a la mitjana espanyola i europea

Un sense sostre refugiat dins un caixer de GironaACN

A més del nivell de renda, l'AROPE (que així es diu l'indicador), també té en compte la situació laboral de les persones que viuen a la llar o si tenen dificultats greus per comprar determinats productes.

Tenint en compte aquests 3 factors, a Catalunya gairebé el 30% de les persones es troben en risc d'exclusió social. A Espanya, la taxa es situa al 26'7% i a Europa al 21'6...per tant la comunitat catalana surt força mal parada,... al nivell de països com Portugal.

Per comarques, a les Terres de l'Ebre la taxa d'exclusió arriba a prop del 37% de la població, 7 punts per sobre de la mitjana catalana. Al Camp de Tarragona es situa al 33 i mig per cent i a les comarques de Girona, a prop del 33. En canvi, Barcelona, presenta unes estadístiques més a prop de les xifres globals de Catalunya.

Más información

Davant una situació tan dramàtica, la responsable d'Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, creu que els ajuntaments haurien de posar tots els seus esforços en solucionar aquest desastre.

"Haurem de deixar de fer coses per fer aquelles que són realment essencials perquè no ens podem permetre que gairebé un 30% de la població estigui en la situació que ens mostra aquesta enquesta. Realment, els ajuntaments han de deixar de fer coses per prioritzar les que són indispensables", diu.

De l'estudi es desprèn que 4 de cada 10 catalans no poden fer front a una despesa imprevista de més de 750 euros i també que el 40% de les llars no poden marxar de vacances ni una sola setmana.

Només trobem una mica de llum en el terreny de la cura a les persones que tenen algun tipus de limitació. Per exemple, fa 5 anys, un 21% dels catalans que no podien vestir-se ni dutxar-se no tenien ningú que els ajudés. Ara, aquesta xifra ha baixat fins al 7%. Una possible causa, asseguren, podria ser la llei de dependència.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00