Economía y negocios

Prejubilacions il.legals a la Universitat Politècnica

La Universitat Politècnica de Catalunya continua pagant un complement de prejubilació a 80 professors malgrat que, d' una banda, el Tribunal de Comptes i de l'altre la Sindicatura de Comptes han advertit que és il.legal. No és legal ni tampoc compatible, segons el decret d'estabilitat pressupostària aprovat a l'estiu pel govern central. El complement supera els 1.500 euros mensuals que se sumen a la pensió per igualar-la a l'antic sou durant un màxim de 5 anys.

El rector de la UPC, Antoni Giró, al campus de Castelldefels de la universitat que dirigeix.

A finals del 2011 la UPC va aturar el pla que des del 2007 permetia al professorat prejubilar-se rebent, a més de la pensió, la diferència entre aquesta i el seu sou durant un màxim de 5 anys.

Segons han explicat a la SER fonts de la UPC, el van deixar d'oferir a nous prejubilats perquè el Tribunal de Comptes el va considerar un delicte comptable.

Abans la Sindicatura de Comptes l'havia qüestionat sense efecte. Els professors que ja s'hi havien adherit, uns 80, van seguir cobrant.

Aquest estiu, però, el govern central aprovava el decret llei d'estabilitat pressupostària segons el qual un pensionista de l'administració no pot cobrar cap complement que vingui de fons públics.

Davant d'això, el rector de la Politècnica, Antoni Giró va anunciar que deixaria de pagar el complement, però la decisió no va prosperar devant la contundent oposició dels afectats.

Más información

En Joan Miró, antic professor de Telecomunicacions, explica que "el rector els va convocar alarmat i els va anunciar que a resultes del que deia el Tribunal de Comptes havia de deixar de pagar-los el complement". Miró diu que "hi ha professors que tenien la perspectiva de cobrar el complement durant 5 anys i que, sabent que no cobrarien els 5 anys, potser no s'haguessin prejubilat". Un altre professor prejubilat que s'estima més no dir el seu nom, afegeix que a ell se li va fer un contracte i que si ara la universitat el trenca, "l'hauran enganyat".

32 universitats espanyoles més oferien plans semblants que s'han anat suspenent pel mateix motiu.

Una d'elles, la UNED, fa unes setmanes va enviar un informe al Ministeri d'Educació al·legant que el decret llei fa referència només a alts càrrecs i que per tant el complement és legal. A l'espera del què digui el Ministeri, la UPC decidirà si continua pagant-lo o no.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00