Sociedad

Els mossos acceleren els contactes per evitar aldarulls el 14N

L'Àrea de Mediació dels Mossos, que va néixer el passat març, té previst fer un centenar de reunions amb 70 entitats fins dimecres de cara a l'eurovaga

Els mossos intensifiquen els contactes amb diferents sindicats i plataformes socials de cara al 14 de novembre per evitar els greus aldarulls que hi va haver durant la darrera vaga general. La cúpula de la policia s'està trobant també amb sindicats i patronal.

Más información

A la seu del'Àrea de mediació dels mossos a la comissaria de Sant Andreu a Barcelona, les parets estan estampades amb cartells i banderes de diferents sindicats i plataformes socials. El seu dia a dia es basa precisament en mantenir una relació professional amb aquestes entitats per arribar a acords i evitar sorpreses a les manifestacions. La conflictivitat al carrer ha anat a més a mesura que la crisi feia forat a la societat. Ara arriba una nova prova de foc arran de la vaga general de dimecres, considerada més una vaga social que laboral. Per això, i tenint en compte el trist precedent del 29M, els mossos han ampliat el ventall de contactes i fins i tot han fitxat 6 policies més per ampliar la plantilla de cara l'aturada. Xavier Pastor, inspector en cap de l'Àrea de mediació dels mossosconfia que no acabi en un nou ball de bastons: "És una situació atípica perquè hi ha dues vagues generals en un mateix any i és veritat que vivim una situació excepcional a nivell econòmic i social. És difícil fer una previsió però crec que és bo intensificar contactes i establir espais de diàleg amb tothom i si arriba el conflicte, perquè de vegadesés inevitable, intentarintercanviar punts de vista i arribar a acords puntuals. Si serà més bel.ligerant o no, no ho sabem. El 29 M va ser un punt d'inflexió i desitgem i no sabem si serà així que no arribem a aquest punt"

També hi ha hagut reunions d'alt nivell entre la cúpula dels mossos i la patronal i els sindicatsper separat a la seu central a Sabadell. A la trobada amb els empresaris, que es va fer ahir, hi van assistir una seixantena de representants d'empreses i sectors estratègic, la banca, el transport o les cadenes de distribució. Els van fer recomanacions com que no s'enfrontin als piquets violents o que tinguin les càmeres preparades per enregistrar qualsevol incident. Amb els sindicats volen un pacte perquè aïllin qualsevol que vulgui rebentar les protestes. Amb els responsables de seguretat els han reunit aquest divendresper conèixer de primera mà els recorreguts de les manifestacions previstes per dimecres. Xavier Pastor reconeix que hi ha persones que de vegades senten simpatia pels aldarulls però creu que sovint és conseqüència del moment; "Quan una persona viu una situació complexa i el seu estat influeix molt en el que diu i fa i si aquesta persona si l'agafessis en un altre moment del dia o de la vida segur que pensaria diferent"

Els mossos intentenevitar una nova batalla campal com la que el passat 29 de març va deixar a Barcelona 80 ferits, un rastre de danys valorat en més de mig milió d'euros, 113 detinguts i 47 imputats. Una desena van ingressar fins i tot en presó preventiva.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00