Sociedad

Rivera pregunta a ERC si farà costat a les retallades de Mas

Ciutadans diu que podrà pactar amb tots els partits, inclosa la CUP, si es compleix el seu programa econòmic i de regeneració democràtica

Albert Rivera, amb els diputats electes de CiutadansACN

El candidat de C's, Albert Rivera, ha preguntat aquest dilluns al matí a ERC si pensa donar suport a més retallades proposades per CiU, després que la federació nacionalista hagi instat els republicans a donar-los suport en el futur Govern. Rivera ha considerat que els resultats d'aquest diumenge demostren que a la ciutadania l'importa més la recuperació econòmica, evitar les retallades i la regeneració democràtica, que no pas l'enfrontament amb Espanya. En aquest sentit, ha dit que el sobiranisme ha perdut suport electoral.

Segons Rivera, després de la manifestació de l'11 de setembre i que el president de la Generalitat donés suport a un procés independentista, és un "fracàs" que CiU hagi perdut 12 escons. El candidat de C's considera que CiU i ERC, que sumaven un 45,4% dels suports el 2010 i ara el 44,2%, no poden tirar endavant el procés sobiranista. Rivera no inclou en els seus càlculs els vots a ICV-EUiA, la CUP o SI, que en total sumen el 58,7% dels sufragis davant del 55,9% de fa dos anys. "Qui vulgui encapçalar l'enfrontament amb Espanya amb el 43% dels vots i el 28% del cens, que reflexioni", ha dit.

"El nacionalisme ha governat Catalunya durant 32 anys i ara ho fa l'independentisme", ha dit i ha opinat que és el primer cop que un president encapçala un procés secessionista, que faria un referèndum "sí o sí". "Després de tota aquesta maquinària i els serveis públics al costat de CiU, Mas ha perdut 12 escons, ha perdut el pols a la convivència, ha perdut el pols a l'estat de dret; ha fracassat qui ho ha encapçalat".

De fet, considera que si CiU insisteix en el sobiranisme, la legislatura serà "difícil i complexa" i espera que el PSC i el PPC no hi pactin. Pel que fa a ERC, "haurà de decidir si és l'esquerra de tots els catalans". A més, ha considerat que les esquerres alternatives, com C's, ERC, la CUP o ICV-EUiA han guanyat votants davant dels tres grans partits.

Després de reunir-se vuit dels nou diputats que la formació ha obtingut en aquests comicis, Rivera ha comparegut per valorar els resultats. Ha qualificat C's de "força emergent" i ha destacat que han obtingut més del 10% dels vots en diverses grans ciutats, situant-se, per exemple, a uns 1.000 vots del PSC a Tarragona.

Per això, ha instat Artur Mas a "reflexionar", a pensar més en Catalunya que en ell, i ha animat a CiU, com ja va fer aquest diumenge, a substituir Mas a la presidència de la Generalitat si no vol que C's presenti una moció de censura. "CiU ha de pensar en Catalunya, Catalunya no és CiU, però menys encara Artur Mas", ha dit. En aquest sentit, Rivera ha qualificat Mas com l'"Ibarretxe català", i ha posat l'exemple del PNB, que va substituir el 'lehendakari' i el discurs més sobiranista després de fracassar el 'pla Ibarretxe'.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00