¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Manel Bustos imputat per corrupció

L' històric dirigent socialista i alcalde des de fa tretze anys, ha estat imputat per diversos delictes contra l'administració, tràfic d'influències o suborn entre altres

Els Mossos segueixen registrant l'Ajuntament de Sabadell, concretament el despatx de l'alcalde, en aquesta operació anticorrupció que s'està duent a terme des de primera hora del matí contra diversos càrrecs municipals que haurien cobrat suposadament comissions de diverses empreses constructores de Sabadell per obtenir l'adjudicació d'obra pública. També has estat imputats el president del Gremi de Constructors de Sabadell, i oncle de Bustos, Melquíades Garrido, així com l'exregidor del PP, Jordi Soriano.

Els agents dels Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia continuen a l'interior de l'Ajuntament de Sabadell seguint el registre iniciat a les 10 del matí. Molts veïns s'han concentrat a les portes del consistori i han estat testimonis de les anades i vingudes dels agents amb caixes i bosses custodiant diversos documents i diferents arxius que s'han endut tant de les oficines consistorials com d'altres edificis i seus municipals on es troben els àrees d'Urbanisme i Sostenibilitat, algunes de les àrees suposadament implicades en aquesta presumpta trama de corrupció.

L'ample dispositiu policial ha estat encapçalat per la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra que porta a terme aquesta investigació. Al llarg del matí s'han realitzat fins a 41 entrades i registres en diferents empreses i constructores que també tenen seus en altres ciutats de Catalunya. També s'han fet escorcolls a domicilis particulars. S'ha demanat documentació a l'Ajuntament de Montcada i Reixac, diversos expedients com els que tenen a veure amb Aigües de Sabadell o el procés de selecció de l'anterior arquitecte municipal de Sabadell.

Dos anys i mig d'investigació

Aquesta és una investigació que va començar fa dos anys i mig i que arrenca de la denúncia que va fer un

intermediari entre Jordi Soriano, fins al passat mes de juliol regidor del PP i detingut també a l'operatiu, i algunes constructores. Hauria fet de correu humà transportant sobres amb diners en aquest presumpte cobrament de comissions irregulars. Una investigació que conté diversos folis amb trucades telefòniques entre alguns dels principals implicats, missatges de mòbils i correus electrònics que posarien en evidència, segons fons properes al cas, que totes aquestes persones hi tinguessin molt a veure.

Segons fonts de la Fiscalia, la trama organitzada a l'Ajuntament de Sabadell exigia un dipòsit de 12.000 euros per garantir contractes públics. Una quantitat que podia variar en funció del pressupost ofertat. Aquests diners es repartia entre els càrrecs públics i funcionaris que participaven en l'adjudicació, abonant un cop acabada l'obra un 3% en diner negre que acabava en un despatx d'advocats

A migdia eren ja 12 les persones detingudes, entre ells l'oncle de l'alcalde Bustos, Melquiades Garrido, president del Gremi de Constructors de Sabadell i també, entre els principals imputats el propi alcalde Bustos, la seva dona Montserrat Costa, actual directora de Presidència i que havia estat també responsable de comunicació del consistori, el germà de l'alcalde Francesc Bustos i el regidor d'Espai Públic així com el d'Urbanisme.

L'operació, batejada com "Mercuri" per part dels investigadors, s'havia de produir el passat 19 d'octubre però la judicatura va considerar que no era el millor moment per la proximitat de la campanya electoral.

Bustos es declara innocent

Crònica d'Anna Punsí sobre l'operació anticorrupció a Sabadell

Cargando