¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Rajoy sobre l'esborrany d'El Mundo: "El govern va actuar amb lleialtat i parlar de clavegueres de l'Estat és profundament injust"

Duran li retreu les manifestacions de Montoro i l'actitud del Ministeri de l'Interior

El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, durante su intervención en la sesión de control al Ejecutivo celebrada este miércoles en el Congreso de los Diputados. /

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha negat aquest dimecres que el seu govern actués amb manca de lleialtat o de diligència davant la publicació per part d'El Mundo del suposat esborrany que acusava Artur Mas de corrupció en plena campanya electoral. Rajoy ha afirmat que ell no tenia informació prèvia sobre el cas i ha recordat que el Ministeri de l'Interior va obrir ràpidament una investigació interna. "Desgraciadament no és la primera vegada que aquestes coses passen", ha dit en resposta a una pregunta del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, "però interpretar això en clau d'atac a un territori o parlar de clavegueres de l'Estat és profundament injust i jo no ho puc acceptar".

El president del govern espanyol ha respost d'aquesta manera a la pregunta de Josep Antoni Duran i Lleida durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. Una pregunta que CiU va presentar la setmana passada juntament amb les peticions de compareixença dels ministres de l'Interior i d'Hisenda, totes dues rebutjades per les meses de les corresponents comissions, on el PP té majoria absoluta.

El portaveu de CiU a Madrid ha afirmat que li consta que Rajoy no sabia res de la informació que anava a publicar El Mundo, però ha afirmat que segons el criteri de la Federació el govern espanyol "no ha actuat amb diligència i lleialtat" en una qüestió que "apareix en campanya electoral i distorsiona el contingut d'aquesta campanya", malgrat que ha "deixat clar" que això "no serveix per justificar els resultats" obtinguts.

En tot cas, Duran i Lleida ha recordat a Rajoy que "si una informació es basa en un document elaborat suposadament per uns funcionaris de l'Estat, el govern i l'Estat no han d'estar al marge de la necessària informació a la opinió pública" i "hauria d'haver actuat amb més celeritat".

En aquest marc, ha recordat que el jutge instructor del Cas Palau "ha dit clarament que aquest informe no existeix ni podia existir perquè cap unitat de la policia no pot fer cap informe que no hagi estat sol·licitat pel jutge".

En definitiva, segons Duran, el govern espanyol "no ha actuat amb diligència i amb lleialtat" en aquest cas, i "hauria d'haver sortit immediatament a dir que aquell informe no existia". En canvi, ha recordat, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "va fer unes declaracions del tot sorprenents" i malgrat que "després el seu cap de premsa les va voler aclarir" ho hauria d'haver fet "el propi ministre".

El poirtaveu de CiU ha recordat que "fins i tot la vicepresidenta en seu a La Moncloa, al Consell de Ministres, va dir que estava d'acord en que s'investigués la informació i els fets".

"Nosaltres també, la llàstima és que el fiscal general de l'Estat renyés el fiscal de Catalunya per pretendre simplement que s'investiguéssin els fets, i el fiscal general de l'Estat depèn del govern", ha sentenciat.

Rajoy: "Vam actuar amb diligència i lleialtat"

El president espanyol ha assegurat que ell no tenia "cap" informació prèvia sobre el que anava a publicar El Mundo, i ha defensat l'actuació del Ministeri de l'Interior, que "va obrir una investigació el mateix dia de la publicació".

Segons Rajoy, "les filtracions de documentació oficial són una pràctica molt nociva de la què desgraciadament tenim moltes experiències" i que "poden perjudicar les investigacions, fer mal a persones, i procedeixin d'on procedeixin són condemnables".

Per aquest motiu, ha dit, es va obrir una investigació interna "cosa que no s'havia fet mai", fet que demostra que el govern espanyol "va actuar amb diligència i també amb lleialtat".

Demana que s'investigui la informació

En tot cas, Rajoy ha afirmat que ell "no pot confirmar ni desmentir" que el contingut de la informació fos certa, "i el que és raonable és que ho investiguin els òrgans judicials competents".

Segons el president espanyol, els òrgans competents "s'han de pronunciar" tan sobre el contingut de la informació d'El Mundo com de les denúncies de calúmnies que s'han interposat.

"Desgraciadament no és la primera vegada que aquestes coses passen", ha conclòs, però "interpretar això en clau d'un atac a un territori, parlar de clavegueres de l'Estat o coses similars és profundament i just i jo com a president del govern no ho puc acceptar", ha conclòs.

Cargando