Economía y negocios

La inflació s'enfila al 2,9% al novembre, sis dècimes menys que el mes anterior

La baixada dels preus dels carburants explica la frenada de l'IPC, segons l'INE

Imatge d'una benzineraACN

L'índex de preus al consum (IPC) ha augmentat un 2,9% durant el mes de novembre, sis dècimes menys que el mes anterior, segons l'indicador avançat que ha publicat aquest divendres l'Institut d'Estadística espanyol (INE). La baixada del preu dels carburants ha explicat aquesta frenada en el creixement de la inflació, després de quatre mesos de pujada de l'IPC. L'INE publicarà la dada definitiva de l'IPC el proper 13 de desembre. Si es confirma l'augment del 2,9% de la inflació, l'Estat hauria de revaloritzar les pensions en un 1,9%, per sobre de l'1% d'inflació que va preveure el govern espanyol per actualitzar les prestacions de jubilació.

Si el govern espanyol decideix finalment actualitzar les pensions, això representaria un recàrrec de 3.800 milions en els comptes públics de l'Estat, ja que s'hauria de donar una paga extra als jubilats en funció del que han deixat de cobrar el 2012 i el valor de la prestació es consolidaria el 2013. Aquests recursos incrementarien el dèficit públic de l'Estat.

El govern espanyol encara no ha anunciat si pensa revaloritzar les pensions segons l'IPC del mes de novembre, tal com marca la llei, o congelarà la prestació que cobren els jubilats per complir amb els objectius d'ajustament pressupostari que marca la Unió Europea.

D'altra banda, l'INE també ha publicat l'IPC harmonitzat del mes de novembre, que ha marcat una taxa anual del 3,0%.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00