¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Dia Mundial de la Sida. El nombre de contagis es dobla entre els immigrants

A Catalunya, segons els experts el nombre de noves infeccions s'ha estabilitzat al voltant dels 600 casos a l'any però adverteixen que el nombre de contagis entre els immigrats gairebé s'ha doblat. La majoria dels nous casos són per tenir relacions sexuals sense protecció

Avui s'ha penjat als balcons de l'Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat un tapís commemoratiu del Dia Mundial de la SIDA /

L'increment d'infeccions del virus de la Sida entre la població nouvinguda és una de les principals alertes que cal tenir en compte a Catalunya, on la detecció de nous casos de la malaltia s'ha estabilitzat en els 600 casos durant el 2011. Les noves infeccions són molt majoritàriament per contagis en relacions sexuals sense protecció. El context de crisi fa que les entitats que treballen amb malalts de Sida adverteixin que es pot produir un repunt d'infeccions en els propers quatre o cinc anys.

L'any 2011 s'han declarat a Catalunya 633 nous casos de VIH, una xifra lleugerament inferior a la de 2010, quan van ser 684. Es dóna, per tant, una certa estabilització en l'expansió de l'epidèmia, encara que les ONG que treballen amb la Sida adverteixen que la situació es pot tòrcer en el futur com a conseqüència de la crisi. Disposen de menys recursos públics per fer feina de prevenció i algunes entitats fins i tot corren perill de desaparèixer. Montse Pineda, presidenta del Comitè 1r de desembre, alerta que això pot comportar un increment de casos en els propers 4-5 anys:

D'altra banda, la crisi també incideix en un pitjor diagnòstic i tractament per als immigrants. Justament, aquest és un dels col·lectius més castigats entre els nous casos. Si al 2001 els nouvinguts representaven el 24% d'infeccions, al 2011 van ser el 41% de nous casos.

Dels nous casos declarats en l'últim any del que es tenen dades, el 87% dels casos s'han produït per relacions sexuals sense protecció, mentre que la via endovenosa només significa el 3,6% de les infeccions. Segons Josep Maria Gatell, cap del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic, una detecció precoç d'un malalt de Sida pot evitar fins a tres nous contagis.

Avui és el dia Mundial de la Sida, una malaltia que afecta 34 milions de persones a tot el món, dels quals dos milions i mig s'haurien infectat durant el 2011.

Cargando