Sociedad

La crisi accentua la mobilitat escolar

El 60 % dels 19.000 alumnes que estudien a Santa Coloma de Gramenet han canviat o canviaran en algun moment d'escola. Això és una mitjana perquè si anem al detall, a les escoles públiques ubicades als barris del Raval de Santa Coloma, Fondo o Santa Rosa, aquest índex de mobilitat pot pujar fins el 80 %

L'escola Ferran de Sagarra de Santa Coloma de GramanetAJUNTAMENT DE STA COLOMA DE GRAMANET

A diferència del que va passar amb la immigració dels anys 60, la dels 90 no s'ha assentat al territori. La crisi provoca que moltes d'aquestes famílies tornin a compartir pis o es canviïn de casa per estalviar-se una part de lloguer.

Más información

Això implica que si féssim una foto del grup classe a P3 i la repetíssim un cop arribessin a sisè de primària, només entre 5 i 8 nens sortirien a les dues imatges. El regidor d'Educació de Santa Coloma de Gramenet, Diego Arroyo, assegura que, a diferència del que va passar amb la immigració dels anys 60, la dels 90 no s'ha assentat al territori i que la crisi econòmica està accentuant encara més aquesta alta mobilitat. Diego Arroyo explica que es donen situacions com ara " la regressió de compartir un habitatge i llogar habitacions o bé canviar d'habitatge per motius econòmics. Això es dona molt. Ens arriba gent d'altres països però procedent d'altres ciutats de l'àrea metropolitana."

Malgrat que els centres que concentren aquesta mobilitat mantenen la sisena hora i tenen aules d'acollida, l'escolarització d'aquests alumnes arrossega, segons reconeix el regidor d'educació, moltes carències. I això es tradueix després, diu, en un major percentatge de fracàs escolar a secundària. "A quart d'ESO, aquest curs, tenim 75 alumnes que han marxat. Alguns repetidors, que no tenien possibilitat d'obtenir el graduat en ESO i hi ha un abandonament. Uns perquè marxen a altres ciutats i altre simplement perquè no arriben al final dels estudis."

Segons dades oficials de la conselleria d'Ensenyament, des que va començar aquest curs, el 12 de setembre, i fins el 26 d'octubre les escoles de primària de Santa Coloma han tramitat 460 altes de nous escolars i 265 baixes. És més de la meitat de tots els canvis que es van fer durant el curs passat. A secundària, aquest curs estava previst obrir dos nous grups de primer d'ESO, però un cop feta la matriculació, i amb les noves ràtios, la realitat és que s'ha tancat un grup de primer i s'han perdut els dos nous previstos.

El Nacho és professor a una escola pública d'un d'aquests barris de Santa Coloma de Gramenet. Assegura que els mestres es veuen molt limitats quan un grup classe canvia tant d'un any a l'altre o fins i tot en un mateix curs. "des de fora no es veu que tenim a classe 25 alumnes amb 25 realitats diferents i 25 necessitats educatives diferents. Tu prepares la planificació del curs pensant en aquests nens i de cop que vuit alumnes et cauen i vuit alumne t'arriben, això t'ho desbarata tot". En Nacho es queixa també que en aquestes escoles que han de gestionar una realitat tant complexa, les retallades s'han aplicat igual que a la resta. "no pot ser que les escoles tinguin una aula d'acollida per alumnes que arriben nous i que aquesta aula no funcioni perquè quan un professor fa baixa, el responsable de l'aula d'acollida ha de cobrir les seves classes. I no hi ha prou mestres d'educació especial, o prou vetlladores. Són recursos que hem perdut en els darrers dos o tres anys i que no els podem recuperar".

La conselleria d'ensenyament és conscient de la situació. Diuen que ells es limiten a garantir una plaça a aquells alumnes que per motius diversos, canvien de domicili al llarg del curs. I que les altes de nous alumnes es fan encabir en aquelles escoles que tenen més baixes. A diferència del que si va passar a altres municipis, segons fonts municipals, a Santa Coloma mai es va poder assolir un pacte entre escoles públiques i concertades per tal que l'anomenada matrícula viva, aquella que es genera un cop començat el curs, es repartís de forma equitativa entre tots els centres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00