Ocio y cultura

Cimera catalana contra la llei Wert

La Consellera d'Ensenyament en funcions demanarà aquesta tarda la retirada immediata de l'avantprojecte de reforma de la llei educativa que el ministre Wert presentarà aquesta tarda a la conferència sectorial d'educació

Concentració a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa en defensa del model d'immersió lingüística a les escoles.ACN

El text obliga a incorporar el castellà com a llengua vehicular a les escoles i estableix que mentre això no passi, la Generalitat haurà de pagar escoles privades als pares que vulguin escolaritzar els seus fills en castellà a Catalunya.

Más información

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas ha parlat aquest matí per telèfon amb els líders del PSC, Pere Navarro, Esquerra, Oriol Junqueras i Iniciativa per Catalunya, Joan Herrera. Tots quatre han acordat trobar-se el proper dimecres juntament amb la permanent del Consell Escolar de Catalunya per donar una resposta a la nova "ofensiva" contra el català. Tant el portaveu del govern com la consellera d'ensenyament en funcions consideren que la llei, si s'aprova sense canvis, és "inaplicable" a Catalunya. L'executiu està decidit a fer valer la llei d'educació de Catalunya i dona per fet que si el text que proposa el PP no pateix cap canvi en la seva tramitació al Consejo de Estado i al congrés dels diputats, el recorreran davant del tribunal Constitucional.

El text de la reforma educativa que el Ministeri d'educació va enviar ahir a les comunitats autònomes estableix que el català ja no podria ser la única llengua vehicular a les escoles i que el castellà també s'hauria d'utilitzar com a llengua d'aprenentatge a totes les etapes obligatòries. El repartiment d'us d'una i altre llengua, diu el text, ha de ser raonable i sense que una suposada situació d'inferioritat del català serveixi com a argument perquè el castellà quedi exclòs de facto. La llei estableix que mentre els canvis no es produeixin, la Generalitat haurà de pagar una escola privada a aquelles famílies que vulguin escolaritzar els fills en castellà.

A més de dinamitar la immersió lingüística, el text situa el català i la literatura catalanes com a assignatura de tercera categoria. Els alumnes catalans hauran d'estudiar-la. No podran passar de curs si suspenen alhora català i castellà o matemàtiques però la revàlida de primària poden fer-la en la seva llengua materna - sense especificar si això inclou també el xinés o l'urdú-. En les revàlides de secundaria i batxillerat els alumnes podrien aprovar sense fer l'examen de català.

PSC, Iniciativa i Esquerra veuen bé la proposta de fer un front comú dels partits i la societat civil per defensar el model català d'escola. Els socialistes diuen que estan disposats a recórrer la llei davant el Tribunal Constitucional. Iniciativa per Catalunya demana a Rajoy que destitueixi Wert i Esquerra Republicana creu que la única resposta possible a aquesta ofensiva continuada contra Catalunya passa per la independència. La comunitat educativa també fa front comú contra Wert. Som escola crida a les escoles a plantar cara. Els sindicats preparen a més una gran mobilització a tot l'estat contra la llei d'educació del PP el proper dia 13.

Ni tan sols Ciutadans veu amb bons ulls la proposta de Wert. El seu líder, Albert Rivera veu bé que el castellà sigui també llengua vehicular a l'escola però pensa que la reforma queda antiga si no s'incorpora també l'anglès com a llengua vehicular. I tampoc veu be que el text doni per fet que la conselleria incomplirà la llei i que s'hagi de pagar amb fons públics escoles privades per a escolaritzar en castellà només una part de la població catalana.

El PP és l'únic partit que a Catalunya defensa sense embuts la proposta de Wert. El seu portaveu Enric Millo titlla la consellera d'incendiària i diu que l'únic objectiu de la llei es que el castellà tingui més presència a l'escola.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00