Sociedad

La Policia Nacional avala els Mossos en el cas Macedònia

Un informe d'Assumptes Interns a Madrid desmunta un peritatge de Manos Limpias que assegurava que la policia catalana havia esborrat centenars de trucades i missatges de mòbil entre narcotraficants per protegir delinqüents

Un informe de la policia nacional entregat al jutge del cas Macedònia, que investiga una presumpta trama de corrupció entre policies i narcotraficants, posa en entredit el peritatge que a finals de juliol va presentar als jutjats el sindicat Manos Limpias denunciant que els mossos havien esborrat arxius per protegir traficants. El document de la policia posa en evidència greus errors a l'hora d'elaborar-lo.

Más información

El jutge d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquin Aguirre va rebre el mes de juny un informe encarregat pel sindicat Manos Limpias i firmat per un pèrit informàtic, Ricard Castellet, on s'assegurava que els mossos havien manipulat i esborrat centenars de trucades, missatges i transcripcions durant la investigació d'una presumpta xarxa de narcotraficants. Manos Limpias, que exerceix l'acusació popular en el cas Macedònia, va assegurar que no es tractava de cap error sinó que responia a una manipulació dels mossos que tenien intenció de què no s'identifiquessin algunes persones vinculades amb el cas. Posaven com exemple les trucades entre un home anomenat Tarek, que seria el suposat proveïdor de droga d'un dels imputats, David Donoso. Segons Manos Limpias, els mossos no van transcriure aquestes converses per protegir i ocultar l'activitat d'un traficant.

Amb aquest peritatge sobre la taula, la fiscalia va demanar al jutge que n'encarregués un altre a la policia nacional perquè aquest era de part i calia contrastar-lo i corroborar o desmuntar les afirmacions que s'hi feien. Assumptes Interns va rebre l'encàrrec el passat 22 d'octubre. Ja l'han acabat i entregat al jutge. Segons l'informe al qual ha tingut accés la Cadena SER, la policia posa en entredit el document de Manos Limpias. La transcripció de la conversa entre Tarek i Donoso sí que existeix. Segons aquest document, els mossos van enviar-la al jutge del cas amb un ofici el 23 de juny del 2010. Juntament amb aquestes transcripcions també es va remetre un DVD amb més d'un miler de trucades i missatges. L'informe de Manos Limpias queda en aquest punt també desmuntat perquè deia que aquests arxius no constaven. La policia creu que el sindicat va fer l'informe sense comptar amb un dels DVD, el 52, on s'inclouen les trucades i missatges que diuen que han desaparegut. Finalment, Manos Limpias sumava en el seu informe arxius d'àudio i els missatges de mòbil com si només fossin trucades. Asseguren que falten arxius, quan en realitat hi són per separat, com a sms i trucades, segons descriu aquesta valoració de la policia nacional, que ha comparat 52 devedés entregats pels mossos al jutge durant la investigació.

Arran d'aquell peritatge, els advocats del sindicat ultra van demanar al jutge Aguirre que imputés 16 mossos d'esquadra per revelació de secrets i omissió al deure de perseguir delictes, ocultació de documents, falsedat documental i tràfic d'estupefaents. El jutge manté des de fa més d'un any la imputació contra el cap de la Unitat d'Anticorrupció i 5 dels seus agents. A l'Audiència de Barcelona hi ha un recurs dels policies i un altre de la fiscalia pendent de resoldre's des de fa mesos.

El cas Macedònia volta pel despatx del jutge d'instrucció número 1 de Barcelona des de fa més de 2 anys i mig. Se centra, segons el magistrat, en una suposada trama de narcotraficants que actuaven amb la connivència de la policia. Actualment no hi ha cap dels arrestats a la presó i el cas segueix enravessant-se cada dia que passa amb noves línies d'investigació que el jutge va obrint. Les últimes van ser el registre a la joieria Rabat, on segons el magistrat se li van amagar dades, o la seva visita a la comissaria central dels mossos a Sabadell el mes de juliol per fer còpies d'uns devedés.

La Policia Nacional avala els Mossos en el cas Macedònia

01:05

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20121204csrcsrsoc_9.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00