Sociedad

Junqueras no descarta entrar al Govern "a mig termini"

Oriol Junqueras, no descarta que el seu partit entri al Govern a mig termini. El líder d'ERC diu que no ha posat com a condició a Convergència i Unió que trenqui amb el PP a les institucions catalanes on tenen pactes

Junqueras s'ha mostrat obert a "altres opcions" com, per exemple, formar part de l'executiu, un cop s'hagi garantit la convocatòria d'un referèndum d'independència i s'hagin canviat les polítiques econòmiques i socials per fer que contribueixin més els ciutadans que més recursos disposen. "Quan es garanteixin aquestes dues coses estarem oberts a altres qüestions", ha explicat després de la reunió que ha mantingut aquest dimecres amb el secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez.

Más información

Aquest passat dimarts, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, va insistir en la voluntat de CiU que ERC acabi entrant al Govern per garantir la fortalesa del nou executiu. Els republicans no es plantegen aquesta opció, almenys, fins que no es garanteixi la convocatòria d'un referèndum per a la independència de Catalunya i s'hagi consolidat un canvi en les polítiques econòmiques i socials del Govern.

Junqueras ha deixat clar que l'objectiu d'ERC és avançar en els dos punts que consideren clau i que tota la resta serà secundari pels republicans durant la propera legislatura. De fet, en les negociacions que els republicans estan mantenint amb CiU, són precisament el referèndum i les polítiques econòmiques i socials les dues grans qüestions.

Durant l'atenció als mitjans de comunicació posterior a la reunió entre Junqueras i Álvarez, el president d'ERC ha afirmat que la voluntat del seu partit serà la de fer de pont entre el futur executiu de CiU i els agents econòmics i socials. De fet, la implicació de sindicats, patronal, i d'altres actors socials és imprescindible pels republicans tant pel que fa a la configuració de les polítiques necessàries per sortir de la crisi com per la convocatòria d'un referèndum d'independència.

Segons Álvarez, "a diferència del que ha passat els darrers anys", els sindicats confien en què l'executiu compti amb ells abans de tirar endavant qüestions rellevants durant la legislatura que està a punt de començar.

El secretari general de la UGT a Catalunya ha insistit en la defensa del dret a decidir, tant pel que fa a la independència de Catalunya, com a les polítiques d'ingressos i despeses de la Generalitat. Álvarez ha anunciat que un cop es configuri el nou Govern, els sindicats i la Plataforma Prou Retallades tornaran a reclamar la convocatòria d'una consulta perquè els ciutadans de Catalunya es posicionin sobre les retallades.

Una consulta que Junqueras no veu necessària sempre que es garanteixi el referèndum d'independència. Per al líder d'ERC, "de facto", les dues consultes són la mateixa, perquè les retallades estan causades per l'escanyament del govern espanyol a l'economia catalana. La clau, segons Junqueras, està en demostrar que el futur executiu català no té capacitat de decisió sobre les retallades a Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00