Sociedad

Dur enfrontament de Wert amb els diputats catalans al Congrés

La sessió de control ha estat un intercanvi duríssim d'atacs entre el ministre d'Educació i els diputats catalans que l'han interpel.lat . Wert, ha ofert a CiU negociar un acord sobre la reforma educativa que inclogui una "nova fórmula" sobre l'ensenyament en català, sempre que garanteixi que no s'exclogui el castellà i que compleixi la doctrina del Tribunal Constitucional

Parlamentarios de ERC muestran pancartas durante la intervención de su compañero de partido Alfred Bosch en la sesión de control al Ejecutivo que hoy celebra el Congreso de los DiputadosEFE/Chema Moya

Wert, que ha fet aquesta proposta al Congrés durant el debat d'una interpel.lació de CiU sobre la "acció discriminatòria" que l'avantprojecte de la LOMCE suposa per al model lingüístic català, ha demanat a CiU que se sent a negociar perquè "no es pot trobar una base d'acord per modificar allò que no s'ha comprès ".

El titular d'Educació ha instat el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida a seure "sense prejudicis" per trobar un mecanisme que doni efectivitat a l'avantprojecte i s'ha mostrat convençut que es tractarà una fórmula "lliure i eficaç".

Más información

Duran no ha respost a l'oferta d'una negociació, i ha advertit al ministre que "hi haurà resistència activa de la comunitat educativa" i ha assegurat que l'assumpte és "eminentment polític" ja que quan el Govern va precisar del suport de CiU per governar "no es va qüestionar el sistema". Duran i Lleida, ha comparat l'"atac" que, segons la seva opinió, està emprenent el ministre Wert, amb el català, amb els intents de "Felipe V i Franco" d'acabar amb aquesta llengua, en l'anomenada reforma educativa. El portaveu de CiU ha afirmat que "no s'havia menyspreat tant la llengua catalana des del 1978 com ho fa aquest text", i alhora subratlla que "cap govern" havia plantejat "una ofensiva" contra el català com la que ha realitzat el departament que dirigeix José Ignacio Wert.

També al Congrés, el diputat d'ICV Joan Coscubiela ha acusat el Govern de voler imposar un model "que busca la uniformitat social, que incentiva la segregació de l'alumnat per sexes, que encarrega a l'Església funcions d'adoctrinament i que nega el dret a la llengua ".

"El que són vostès, la seva llei i el seu model educatiu és d'un govern talibà, pretenen imposar-nos la seva idea d'Espanya, uniformada, catòlica i elitista, però ni amb un comissari de la FAES, ni amb un guàrdia civil a cada aula van a aconseguir que els docents i la societat es lliurin al seu objectiu d'adoctrinament ideològic i de negació del català ", ha opinat Coscubiela.

El diputat d'Esquerra Republicana Alfred Bosch ha demanat al ministre que deixi als catalans "una mica en pau" i li ha advertit que li importava "poc" el que respongués a la seva pregunta perquè tenia la seguretat que el Govern no aconseguiria "moure" ni "trencar" els catalans per la llengua. "No ens mouran, no serem moguts", ha repetit el diputat en català i en castellà.

Wert ha preguntat al diputat si havia anat al Congrés a fer una "peça oratòria" o una "soflama" i li ha respost que a ell sí que li importa "convèncer a tot Catalunya", a la qual el diputat, ha dit, no representa perquè el seu partit té "23.000 vots més que el PP".

Enfrontament de Wert amb els diputats catalans al Congrés

02:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20121212csrcsrnac_9.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00