¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

La inflació baixa dues dècimes i fixa un IPC anual del 3,6%

El comportament a la baixa dels carburants (que han baixat un 3,8 % segons l'INE) trenca la tendència a l'alça de la cistella de la compara als últims quatre mesos

La caiguda del preu de les gasolines ha estat determinant en la rebaixa de l'IPC /

La caiguda del preu de les gasolines, amb una forta incidència en la cistella de preus, ha fet baixar dues dècimes la inflació d'aquest novembre, fixant una taxa interanual del 3,6%, sis dècimes per sota del mes anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística. Aquest índex del 3,6% trenca quatre mesos consecutius de pujades que s'havien registrat des del passat mes de juliol.

En el conjunt de l'estat espanyol, els preus han baixat una dècima i han fixat un IPC anual del 2,9%, set dècimes per sota de la inflació registrada a Catalunya. En aquesta caiguda de la inflació del novembre també ha ajudat la disminució dels preus dels cotxes per l'efecte del pla d'incentius a la compra de vehicles PIVE.

El registra de la inflació de Catalunya amb el 3,6% suposa reduir en sis dècimes la taxa d'inflació en un mes. En això ha ajudat la caiguda del preu dels carburants i lubricants, que en general cauen un 3,8%, però també l'efecte del pla PIVE d'incentius per a la compra de vehicles eficients. Així, la cistella del transport, on estan agregats els carburants, lubricants i comercialització de vehicles, ha Catalunya ha caigut el 2,9% en relació amb l'octubre, i ha deixat un registra interanual del 3,2%.

El resultat d'aquest novembre trenca amb quatre mesos consecutius de pujades de la inflació.

La inflació del mes de novembre és rellevant perquè suposa la referència per determinar l'increment complementari de les pensions dels 8,3 milions de persones que cobren algun tipus de pensió. El govern espanyol va preveure el gener passat que la inflació per aquest any 2012 seria de l'1%, xifra que va marcar l'increment de les pensions per aquest any. Ara, segons la legislació vigent, el govern les hauria d'incrementar l'1,9% per poder corregir aquesta desviació final.

El govern espanyol ha anunciat aquests últims dies que no aplicaria aquesta correcció que suposaria pel Tresor una despesa complementària d'uns 2.000 milions per aquest any en una paga extra a cobrar el mes de gener, més d'uns altres 2.000 milions per la consolidació d'aquesta paga en la nòmina de jubilació a partir del 2013.

En relació amb les pensions per a l'any que ve, Mariano Rajoy, però, no ha decidit congelar les pensions per a l'any que ve com si havia fet en l'últim any de mandat el president José Luis Rodríguez Zapatero i ha anunciat un increment de l'1% en general als pensionistes, amb l'excepció dels 6,5 milions que cobren menys de 1.000 euros al mes, aproximadament el 75% del total dels pensionistes, que veuran incrementada la seva retribució un 2%.

La inflació subjacent, aquella que no té en compte els preus més volàtils com els aliments frescos i els carburants, ha quedat fixada aquest novembre en el 2,3%.

Cargando