¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

La Generalitat mantindrà l'euro per recepta, faci el que faci Madrid

El conseller Ruiz asegura que aquesta taxa ha contribuït a reduir en un 7% les prescripcions mèdiques el 2012

El conseller de Salut, Boi Ruiz /

Un informe sobre l'atenció primària revela que la satisfacció dels usuaris és major que fa tres anys tot i les retallades

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha apostat aquest divendres per la continuïtat de l'euro per recepta com a "valor sanitari" i ha dit que no té cap notícia de la intenció del Consell de Ministres de portar la mesura al Tribunal Constitucional. Tal com es desprèn del primer informe de la Central de Resultats corresponent a l'atenció primària, la mesura ha contribuït a una davallada del 7% en les prescripcions mèdiques durant el 2012 i es calcula que la reducció pot arribar al 17% el 2013. L'estudi també revela que, tot i les retallades, la satisfacció dels usuaris dels Centres d'Atenció Primària (CAP) ha crescut en un 3% respecte el 2009. Els pacients donen una puntuació del 7,9 al servei.

El Departament de Salut ha detectat una baixada de les receptes des del mes de juliol, poc després que es posés en marxa l'euro per recepta. Aquesta mesura, sumada al copagament impulsat per l'Estat, han contribuït a una reducció del 7% en les prescripcions mèdiques el 2012, comparat amb l'any passat. Si la tendència continua així, es calcula que el 2013 es farien 25 milions de receptes menys. Actualment, se'n prescriuen 154,6 milions l'any. Tal com ha explicat el gerent de Planificació, Compra i Avaluació del Servei Català de la Salut, Josep Maria Argimon, els medicaments que més deixen de receptar-se són productes "a demanda" -de caire dermatològic i antiinflamatoris- que es demanen "per si" de cas.

Aquesta és una de les conclusions del primer informe de la Central de Resultats corresponent a l'atenció primària, en el qual també destaca una millora en l'índex de satisfacció dels usuaris atesos als serveis d'atenció primària, que és de 7,9 sobre 10. Això implica una lleugera millora respecte el 2009 i el 2006, quan l'índex era del 7,6. Els autors de l'estudi expliquen aquest fenomen per la rebaixa de les expectatives en el servei. "És evident que si en l'imaginari popular, si un entra en un hospital i veu un llençol que diu 'no et posis malalt, que moriràs' i quan surt de l'hospital no ha mort, doncs el seu índex de satisfacció és alt", ha dit el conseller.

Cargando