Sociedad

Mas i Junqueras no tanquen l'acord

La reunió entre Artur Mas i Oriol Junqueras acaba sense acord amb el calendari de la consulta com a principal escull. Els republicans, però, confirmen que votaran la investidura de Mas i les negociacions seguiran a les properes hores

Artur Mas i Oriol Junqueras, a la reunió que van mantenir la primavera passadaACN

La reunió entre el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha conclòs passades les 21.30 sense un acord definitiu. El calendari de la consulta i el procés per arribar-hi segueixen sent els principals esculls. Els republicans volen incloure explícitament el termini del 2014, però CiU es resisteix i proposa tenir tot el procés previ a punt el 31 de desembre del 2013 per tal de celebrar el referèndum "a partir d'aleshores", és a dir, sense garantir la convocatòria l'any 2014 com reclamen els republicans. Ambdues formacions continuaran negocien durant les properes hores, tot i que ERC ja ha confirmat que votarà a favor de la investidura de Mas.

Más información

Després d'unes tres hores de reunió entre Mas i Junqueras al Palau de la Generalitat, no hi ha hagut 'fumata blanca'. Els consells nacionals de CDC, ERC i UDC de dissabte no tindran res a ratificar. Fonts d'ERC han explicat a l'ACN que no hi ha acord definitiu perquè queden serrells pendents. Se seguirà negociant per tant durant els propers dies. El problema és la consulta, ja que el capítol econòmic està gairebé tancat. Des de CiU, han reconegut que la negociació s'ha tornat més complexa del que esperaven.

És més, el propi president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha encarregat d'anunciar el 'no acord' via twitter. "Continuarem parlant però encara queden punts per acordar. Entre d'altres, el calendari sobre com i quan farem la consulta", ha apuntat.

ERC posa com a condició per donar el sí definitiu que l'acord digui explícitament que la consulta tindrà lloc el 2014. UDC ja ha aprofitat per subratllar aquest mateix divendres que el compromís de CiU i del Parlament és fer-la durant aquesta legislatura, mentre que Junqueras ha recordat de forma reiterada que no volen que el líder d'UDC aprofiti qualsevol escletxa per evitar la celebració del referèndum.

És més, Francesc Iglésies, un dels negociadors d'ERC i secretari d'Estratègia i Anàlisi Electoral ha atribuït a Duran mitjançant el seu twitter que encara no hi hagi un acord. "Primer 'round': Duran 1 - Catalunya 0", ha dit. S'ha referit així a la trobada que Mas ha mantingut amb el seu soci de federació, Josep Antoni Duran i Lleida, abans de la reunió amb Junqueras.

Fonts republicanes han explicat que no només no hi ha acord sobre la data, sinó també sobre el procés per arribar a la consulta, procés que tindria lloc durant el 2013. Això inclou la negociació amb el govern espanyol, l'aprovació de la llei catalana de consultes i la recerca de l'empara internacional i europea.

Aquest cap de setmana decidiran si aquests contactes que queden pendents es faran entre els màxims dirigents o si s'haurà de baixar un escalafó i que torni a ser la comissió negociadora la que torni a parlar dels termes de la consulta. En tot cas, es dóna per fet que hi haurà una nova trobada entre Mas i Junqueras.

Altres dirigents d'ERC han lamentat el fracàs de la reunió. El secretari general adjunt dels republicans, Lluís Salvadó, ha constatat que s'han acabat dues setmanes d'intenses negociacions sense acord amb CiU. "Sensació de fracàs, ni consulta ni pacte", ha dit.

Ambdós partits asseguren que a més de la consulta, encara hi ha alguns serrells en matèria fiscal, tot i que CiU ja ha acceptat la gran majoria de propostes que plantejava ERC, com l'eurovinyeta, un impost a les grans superfícies i una taxa sobre pisos buits.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00