Sociedad

Tot a punt per la investidura

Aquesta tarda comença el debat d'investidura al Parlament. A les 16:30, Artur Mas farà el discurs com a candidat a la reelecció. Si hi ha temps, avui també intervindran Oriol Junqueras i el socialista Pere Navarro

Artur Mas, president de la Generalitat en funcions, i Oriol Junqueras, president d'ERC, escenifiquen l'acord d'estabilitat, al Parlament de Catalunya

El torn de la resta de grups de l'oposició serà demà. I a mitja tarda de divendres, Mas ja podria ser de nou investit president de la Generalitat.

La sessió d'investidura arriba després que Artur Mas i Oriol Junqueras escenifiquessin el pacte de governabilitat al Parlament. Tots dos van destacar que el país es troba immers en un procés històric, del qual només se'n sortirà sumant gent, no restant-ne. Per això van fer una crida a la resta de forces sobiranistes a que s'afegeixin al projecte

Más información

Mas va dir que l'acord a què han arribat CIU i ERC és la conseqüència lògica del resultat de les eleccions del 25N. El President en funcions ha destacat els 3 reptes que ha d'afrontar el país: la recessió econòmica, la crisi de les finances públiques i la celebració de la consulta sobiranista.

I un cop tancat el pacte, n'hem conegut els detalls. En matèria fiscal, l'acord contempla 9 impostos, alguns de nous, d'altres ja existents, però modificats.

Es recupera l'impost de successions, tornant-lo als nivells que tenia amb el tripartit. També es baixa el topall del de patrimoni i s'adapta el de transaccions patrimonials.

Pel que fa als tributs de nova creació, en destaquen el d'emissió de gasos contaminants, per la producció de residus nuclears, i pels refrescos amb excés de sucre. També s'implanta l'eurovinyeta pels camions que circulin per determinades carreteres.

Queda pendent el compromís de modificar l'impost sobre les grans superfícies i d'estudiar un tribut que gravaria els pisos buits.

El pacte de legislatura també inclou lleis noves, fins a una vintena, com ara per la simplificació de l'activitat econòmica, la llei d'ocupació, una llei del PIRMI, una d'autonomia personal o l'enèsim intent de fer una llei electoral catalana.

I l'acord també contempla impulsar organismes -el que Mas anomena "estructures d'Estat"- com la conversió de l'Institut Català de Finances en un banc públic de Catalunya, i avançar caminar cap a la hisenda pròpia i una seguretat social catalana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00