Sociedad

Rivera avisa que Ciutadans no s'abstindrà en una consulta "mancada de legitimitat"

El líder de Ciutadans titlla el pacte entre CiU i ERC de "comitè d'operacions per tenir un pla de secessió"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, al debat d'investiduraACN

El president del grup parlamentari de C's, Albert Rivera, ha advertit que la seva formació, al contrari del què ha anunciat el PSC, no s'abstindrà quan el Parlament debati sobre la celebració de la consulta perquè considera que aquesta no tindria legitimitat política. En la seva intervenció al ple d'investidura, Rivera ha demanat a Pere Navarro que rectifiqui la seva decisió i a Artur Mas, que no es trenqui la convivència i se salti les regles de l'estat de dret amb un referèndum no aprovat per les Corts i el govern espanyol. El líder de C's ha titllat el pacte entre CiU i ERC com un "comitè d'operacions per tenir un pla de secessió" i ha afirmat que portarà Catalunya a un "carreró sense sortida".

En la seva intervenció al debat d'investidura, Albert Rivera ha deixat clar que el seu partit votarà en contra de la celebració de la consulta si aquesta no l'emparen les Corts espanyoles i l'autoritza el govern espanyol. "No participarem d'una cosa que estigui fora de l'estat de dret. No som còmplices ni ens abstindrem", ha declarat. El líder de C's ha assegurat que la democràcia no consisteix en posar una urna i anar a votar un diumenge de festa, sinó que és necessari respectar l'estat de dret.

Rivera no només ha fet retrets a Artur Mas, sinó que també n'ha fet al líder dels socialistes catalans, Pere Navarro. A aquest, li ha demanat que rectifiqui la seva decisió d'abstenir-se quan el Parlament voti sobre el dret a decidir. "En la vida, un no es pot abstenir sempre", ha clamat. I Navarro no ho pot fer en aquest moment, ha dit, sobretot perquè hi ha molts votants socialistes que no hi estan d'acord en això.

En la rèplica a Rivera, el president en funcions, Artur Mas, s'ha dirigit directament a Albert Rivera per demanar que Ciutadans "faci tot el que calgui per adequar els marcs legals perquè la població catalana pugui exercir el dret a decidir". "Després, en la consulta, cadascú dirà la seva, però adeqüin el marc per donar veu a la gent que vol decidir el seu futur", ha sentenciat. En aquest sentit, ha retret a Rivera que "parli d'estat de dret" i de normes legals per intentar aturar el procés cap a la consulta. "De lleis hi ha en democràcia i fora de la democràcia. Hi ha dictadures que tenen lleis, però admeti'm que es pot plantejar que com a conseqüència de la veu democràtica els marcs legals s'hagin de canviar per donar veu a la majoria", ha dit Mas.

El president del grup parlamentari de C's ha considerat que Mas és un president "fracassat" perquè va reclamar una majoria absoluta en les passades eleccions generals i no la va aconseguir. En aquests moments, ha dit, Mas és un problema per a Catalunya i per a CiU. Per això, ha insistit en demanar-li que plegui.

Davant la petició de dimissió de Rivera, Artur Mas ha estat contundent en considerar que Ciutadans "menysté" els votants de CiU. "Em sembla una ofensa a la veu majoritària de Catalunya que demani que plegui. És una ofensa perquè molta gent ha confiat en nosaltres", ha dit.

Rivera ha definit el pacte entre CiU i ERC com un "comitè d'operacions per la secessió". L'"equip A" format per Mas i Junqueras, ha dit, perjudicarà Catalunya perquè la portarà cap a un "carreró sense sortida". El que necessita Catalunya és, segons Rivera, un pla estratègic per sortir de la situació en la qual es troba. En aquest sentit, ha afirmat que la primera qüestió de la qual s'hauria de preocupar aquest pla és de la reactivació econòmica i la generació d'ocupació. Però a més ha parlat de la necessitat de reformar les administracions públiques -amb supressió d'estructures duplicades per destinar els diners a l'estat del benestar- i regenerar la vida política.

Sobre aquest qüestió, Rivera ha advertit a Mas que demanaran una comissió d'investigació sobre el cas de les ITV en cas que s'imputi algun càrrec públic català i també sobre el cas Palau si el jutge decideix obrir una peça separada sobre el presumpte finançament il·legal de CDC.

En escoltar els arguments de Rivera sobre els possibles casos de sospita o corrupció, Artur Mas ha assegurat que en aquest camp "s'ha de treballar a fons". Però tot i això, ha demanat a C's "que entengui que en els casos sotmesos a un procés judicial, no es dirà res en els demès àmbits, perquè necessiten protegir el procés judicial". "Per definició no es dirà res que no es pugui dir en el procés judicial perquè és una garantia per les parts", ha dit.

Per últim, Rivera ha reiterat la seva crítica a la immersió lingüística. Segons ha dit, el que vol C's és una escola "d'èxit" de la qual surtin nens amb domini del català, el castellà i l'anglès.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00