¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

El prestigiós cirurgià Moisès Broggi mor als 104 anys

El prestigiós cirurgià, humanista i exdirigent d'ERC Moisès Broggi ha mort als 104 anys d'edat. Distingit amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or de la Generalitat, Broggi era considerat un símbol en la professió mèdica i un referent de la lluita antifranquista

Moisès Broggi /

Nascut a Barcelona el 1908, Broggi va participar durant la Guerra Civil en el bàndol republicà, en l'equip mèdic de les Brigades Internacionals, i va ser l'impulsor d'un dels avenços mèdics ideats durant el conflicte: els quiròfans mòbils.

Moisès Broggi ha estat un metge centenari mestre de generacions de cirurgians catalans, que va sobreviure personal i professionalment al Franquisme: com prova, va culminar la seva vida veient la inauguració d'un hospital català amb el seu nom, i encapçalant la llista d'ERC al Senat en les eleccions generals de 2011.

Más información

Havia estudiat medicina a la Universitat de Barcelona (UB), on es va llicenciar el 1931 sota la direcció d'August Pi i Sunyer i de Joan Trias i Pujol, especialitzant-se en cirurgia.

Durant la Guerra Civil espanyola, es va implicar en l'equip mèdic de les Brigades Internacionals com un dels caps dels equips quirúrgics, però després de la contesa li van cessar de tot càrrec oficial, el que no li va impedir convertir-se en un dels cirurgians més prestigiosos de Catalunya i mentor d'altres metges.

Interessat per la cultura i l'humanisme, va ser un dels fundadors de la Societat Internacional de Metges contra la Guerra Nuclear, i ja el 1980 es va convertir en president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística, i també la Medalla d'Or de la Generalitat.

Va escriure les seves memòries en dos volums:'' Memòries d'un Cirurgia'' i'' Anys de plenitud''.

Broggi, afiliat al partit Reagrupament des de 2009, era partidari de la independència de Catalunya.

El novembre de 2011 va acceptar encapçalar la candidatura al Senat per ERC-Catalunya Sí (ERC i Reagrupament), a proposta del candidat al Congrés i amic de la seva família, Alfred Bosch, tot i que el cirurgià ja va avançar des del primer moment que no anava a ocupar l'escó.

La seva presència durant la campanya electoral va quedar impedida per l'edat i pel trencament de fèmur a casa el 2 de novembre, 18 dies abans de les eleccions.

Cargando