Economía y negocios

Inauguració oficial

Després de les primeres hores de funcionament, aquest matí s'inaugura oficialment el desdoblament de l'Eix Transversal. Una obra llargament reivindicada per a una carretera que en pocs anys s'ha saturat de camions i ha recollit més de 200 morts en accidents de trànsit des de que es va inaugurar l'any 97

L'Eix Transversal a l'alçada de VicACN

Les obres i la gestió estan en mans d'un grup d'empreses a les que la Generalitat pagarà 9 euros per cada cotxe que passi i 12 euros per cada camió.

Más información

Són 155 quilòmetres entre Cervera i Caldes de Malavella que converteixen el perillós Eix Transversal en una autovia de dos carrils per sentit i tres en punts molt concrets que d'entrada ha de significar una millorar en la seguretat. Els cost de l'obra supera els 700 milions d'euros, però el govern català en pagarà molt més durant els propers 30 anys, perquè haurà d'abonar a la concessionària 9 euros per cada vehicle que hi circuli i 12 euros per cada camió. Això vol dir que al final, i en funció del trànsit que hi hagi, pot acabar pagant 3 vegades més.

La Generalitat està disposada a implantar un peatge per als transportistes que utilitzin l'Eix Transversal per creuar Catalunya per recaptar diners que alleugin la càrrega pressupostària dels peatges a l'ombra. Però de moment és un projecte.

Els alcaldes de la zona que han patit les obres durant els darrers anys estan satisfets amb la nova infraestructura i creuen que portarà oportunitats.

L'eix es va concebre com una via per creuar Catalunya d'est a oest sense haver de passar per Barcelona, però sobretot com una carretera per vertebrar el territori, per relacionar municipis i comarques que durant anys s'havien donat l'esquena. Quan es va inaugurar, per trams primer i tot sencer al desembre de 1997, ja es va advertir que corria el risc de petit perquè, excepte en llocs molt comptats, només tenia un carril per sentit.

Però sobretot el problema va venir perquè es va convertir en una via molt atractiva per als camions que volen creuar Catalunya estalviant-se l'autopista i que ja representen el 25 per cent del trànsit d'aquesta via. Les característiques de la via i l'elevada presència de camions la van convertir en una de les carreteres més perilloses de Catalunya.

Per reduir la sinistralitat es van restringir al màxim els avançaments i es va millorar la senyalització, però el desdoblament era una assignatura pendent. Es van buscar diners de l'estat per fer el desdoblament, però Madrid demanava a canvi la titularitat. Al final, durant el govern tripartit es va optar per la fórmula del peatge a l'ombra. Unes empreses fan la inversió inicial i la Generalitat els paga per cada vehicle que circula per la via, amb el resultat que el govern català acaba pagant molt més del que ha costat la infraestructura

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00