Economía y negocios

Mas presenta l'Eix Transversal com un exemple de gestió eficient

La nova autovía que ha costat més de 750 milions d'euros ha quedat oficialment oberta al trànsit aquest mig dia

Imatge de la C-25 al seu pas pel viaducte de Sant Sadurní d'OsormortACN

Des d'aquest divendres està oficialment en servei l'Eix Transversal desdoblat. La perillosa C-25 d'un carril per sentit és ja una autovia de dos carrils i per tant una via molt més segura. A l'acte oficial d'inauguració han assistit el President de la Generalitat, Artur Mas, el Conseller Santi Vila i els alcaldes dels municipis per on passa aquesta important via de comunicació. En tots els parlaments ha estat present la importància d'haver pogut fer una obra d'aquesta magnitut en temps de crisi econòmica, encara que hagi estat amb peatge a l'ombra, i també la referència als més de 200 morts que feien molt necessari aquest desdoblament.

El discurs més polític l'ha fet el President de la Generalitat, Artur Mas, que ha presentat l'Eix com un exemple que quan Catalunya és qui decideix les coses es fan i es fan bé. "Quan hi ha possibilitats de decidir per nosaltres mateixos, les coses poden anar millor. "Quan tenim autonomia i tenim autogovern i depenem de nosaltres mateixos directament les coses poden funcionar millor. Quan depenem més de fora, en aquest cas de Madrid, les coses acostumen a anar més lentes o a no anar", ha dit el President.

Más información

Artur Mas també ha explicat que en temps de crisi econòmica, quan els recursos són escassos s'ha de mirar molt bé on s'inverteix i creu que s'han de posar diners en projectes que garanteixin creixement econòmic com és el cas de l'Eix Transversal.

L'obra que ha costat més de 750 milions d'euros s'ha finançat amb peatge a l'ombra. És a dir que el cost l'han assumit les empreses constructores i arra el govern català haurà de pagar durant els propers 33 anys per cada vehicle (9 euros) i cada camió (12 euros) que passin per aquesta via. Això vol dir que al final, i en funció del trànsit que hi hagi, pot acabar pagant 3 vegades més del que ha costat l'obra.

La Generalitat està disposada a implantar un peatge per als transportistes que utilitzin l'Eix Transversal per creuar Catalunya per recaptar diners que alleugin la càrrega pressupostària dels peatges a l'ombra. Però de moment és un projecte.

Els alcaldes de la zona que han patit les obres durant els darrers anys estan satisfets amb la nova infraestructura. L'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, ha explicat que ha valgut la pena perquè portarà oportunitats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00