Sociedad

Només un 6,4 % dels escolars catalans tenen accés a una beca menjador

Aquestes beques cobreixen la meitat del que costa el servei. La Generalitat no inverteix més per augmentar el nombre de beneficiats mentre que la pobresa infantil s'ha disparat fins el 26%

ACN

La xifra de beneficiats no s'ha mogut en els últims dos cursos mentre que la pobresa infantil s'ha incrementat en dos punts i mig. Ahir mateix el Síndic de Greuges apuntava directament a la Generalitat i acusava al Govern d'agreujar aquesta situació de pobresa amb unes retallades implacables

El Departament d'Ensenyament subratlla l'esforç que s'ha fet per no tocar el pressupost destinat a aquests ajuts en els darrers dos anys. Però mentre la partida es manté, ha crescut el nombre total d'alumnes - 35000 més des del 2010- i també en dos punts i mig el percentatge de menors en risc de pobresa a Catalunya.

Más información

És per això que el Síndic de Greuges fa temps que reclama que s'incrementin aquestes partides i que es garanteixi una beca a totes les famílies que dediquen el 10 per cent dels seus ingressos anuals a pagar el menjador escolar.

El problema, insisteix la sindicatura és que els requisits per accedir a una beca són molt exigents i s'estableixen no en funció de la necessitat objectiva de les famílies sinó per repartir els diners que hi ha.

En la memòria del darrer pressupost de la Generalitat, encara vigent, l'executiu reconeix que l'existència o no d'aquest tipus d'ajuts té una incidència directa en l'absentisme escolar i el conseqüent abandonament prematur dels estudis.

La Generalitat diu que manté el mateix pressupost però de moment, segons denuncia l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, no està fent efectius tots els pagaments. Això ha suposat que aquest consistori ha hagut d'avançar més de 200.000 euros per cobrir les beques de primer trimestre i que el consell comarcal del barcelonés ha hagut d'avançar altres 200.000 euros per garantir la tranquilitat de les families i la sostenibilitat de les empreses de catering que presten aquest servei, moltes d'elles, segons que ha explicat Núria Marín, petites i mitjanes empreses.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00