¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Sáenz Santamaría adverteix que la declaració de sobirania de CiU i ERC "no té cabuda en la Constitució ni en els tractats de la UE"

El govern espanyol expressa la seva "volutant d'acord i d'enteniment" dins el marc constitucional i manté l'amenaça de fer "complir les lleis i la Constitució"

Soraya Sáenz de Santamaría, en la rueda de prensa del Consejo de Ministros /

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest divendres que la declaració de sobirania que Convergència i Unió i Esquerra Republicana de Catalunya portaran al ple del Parlament del pròxim 23 de gener "no té cabuda en la Constitució ni en els tractats de la Unió Europea", tot sentenciat que "el que estan fent no es pot fer". És per això que la vicepresidenta ha advertit a la Generalitat que l'executiu de Mariano Rajoy "complirà i farà complir la Constitució". La vicepresidenta també ha afirmat que el seu govern té "voluntat d'acord i d'enteniment" però el que no poden és "negociar sobre la Constitució".

Soraya Sáenz de Santamaría ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en què ha fet servir l'expressió "Primum vivere", tot explicant que "primer ens hem de preocupar per la gent i, sobretot, explicar a la gent allò que es pot fer i allò que no". La vicepresidenta del govern espanyol ha subratllat també que "nosaltres mantenim la cooperació institucional amb Catalunya i amb la resta de les CCAA", tot afegint que la prova està "en l'àmbit financer" on, al seu parer, "no hi ha cap gènere de dubte sobre la cooperació i la col·laboració existent". En aquest sentit, ha tornat a tancar les portes a parlar de la carta magna perquè "el govern no és propietari de la Constitució, ho són tots els espanyols".

Durant la seva intervenció, Soraya Sáenz de Santamaría ha recordat que "ja hi ha grups parlamentaris que han mostrat la seva oposició i reticència" a la proposta de CiU i ERC i ha advertit que l'executiu espanyol seguirà el procés de discussió sobre la declaració de sobirania al Parlament i que "veurem el resultat final i les possibles conseqüències que pugui tenir" per acabar sentenciant que "si la Constitució i les lleis diuen que alguna actuació és recurrible, es recorrerà" ja que el govern espanyol "coneix els mecanismes i instruments que pot emprar en cada cas".

La vicepresidenta espanyola ha instat Artur Mas a fer un exercici de "serenitat i de reflexió" argumentant que el resultat electoral del passat mes de novembre va ser un "fracàs" per a Mas ja que a la ciutadania "no li mereix tanta confiança en vots ni en escons". És per això que Sáenz de Santamaría ha insistit que "el fracàs polític de Mas no pot suposar, ni en temps ni en diners, l'esgotament de recursos dels catalans que, precisament, van dir que té menys suport en les seves iniciatives".

Cargando