Sociedad

De moment, no hi acord

No s'ha tancat un consens sobre la declaració sobiranista que es pretén aprovar la setmana vinent al Parlament. El líder del PSC, Pere Navarro, marca distàncies i perfil propi a pocs dies del debat

Navarro diu que el PSC no traurà el President de la Generalitat de l'embolic en què s'ha posat, el mateix dia que ha arrencat al Parlament la reunió a 5 per intentar pactar un text comú.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro es desmarca del procés polític que impulsen CiU i Esquerra a partir de la seva proposta de declaració de sobirania que qualifica de cortina de fum davant dels problemes que té Catalunya.

Más información

Tot i que el PSC ha participat de la cimera a 5 dels partits que defensen el dret a decidir, la reunió ha acabat sense acord i malgrat que les parts s'emplacen a seguir-ne parlant dilluns que ve, no hi ha hagut acostaments significatius que permetin suposar que els socialistes se sumaran a la proposta definitiva.

Navarro es treu la pressió de damunt i retreu al president Mas que els reclami que se sumin a la proposta per responsabilitat. Li diu a Mas que si s'ha ficat en un embolic i no sap com sortir-se'n, que no busqui ara als socialistes: "nosaltres no som qui ha de traure d'un problema a un determinat partit o a un determinat President de la Generalitat. Som un partit que el que volem i hem de fer és donar respostes i defensar aquest dret democràtic"

També ha reclamat a Oriol Junqueras que respecti els plantejaments socialistes i a Joan Herrera que no faci el joc brut a Artur Mas, alhora que ha demanat als sectors federalistes d'Iniciativa que canalitzin les seves propostes a través del PSC.

Tot això mentre a la sortida de la cimera del Parlament, Maurici Lucena mantenia les portes obertes a serguir parlant. Amb tot, Jordi Turull, de CiU, convidava als socialistes a plantejar alternatives durant el cap de setmana per superar els punts on s'han encallat les converses, especialment en el reconeixement de Catalunya con a subjectes polític i jurídic sobirà: "qui no la vegi gens clara, que faci una contraproposta, sabent que hi ha molts que sí que defensem que som un subjecte jurídic i polític . Ara ja estem a la fase de si no t'agrada això o vols ampliar-ho perquè quedi més clar, fes una proposta. És el que hem estat fent la resta de formacions polítiques. A veure si dilluns a la tarda, per no arribar al límit de dimecres, podem presentar un document conjunt que és el que nosaltres voldríem"

Fonts de CiU, després de la trobada, es mostraven molt escèptiques sobre les ganes reals del PSC d'arribar a un acord.

Marta Rovira, per part d'ERC, no ha volgut entrar al detall del que impedeix tancar l'acord de la declaració. Durant el cap de setmana els partits intercanviaran textos, dilluns sotmetran les propostes a les respectives executives i el mateix dilluns a la tarda reprendran la cimera a cinc per veure si és possible l'acord.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00