Sociedad

Els empresaris amenaçaven Soriano amb la proximitat de les eleccions

És el que es desprenen de les primeres converses entre els empresaris imputats en la presumpta trama de corrupció Mercuri entorn a l'alcalde de Sabadell que han quedat fora del secret de sumari

Els empresaris de la trama Mercuri amenaçaven l'exregidor del PP amb fer públic el suposat pagament de comissions i perjudicar les eleccions municipals. És el que es desprén de l'aixecament sumarial que ha fet el jutge del cas. De moment el magistrat només ha aixecat el secret de les actuacions que afecten els empresaris però d'aquestes converses es desprenen indicis de relació amb l'Ajuntament.

Más información

Les proves que el jutge ha extret del secret de sumari són les que els investigadors van recollir entre el febrer i el novembre del 2010, però l'instructor ha mantingut el secret pel que als altres dos anys d'investigació que afectarien principalment als 14 càrrecs municipals imputats en la presumpta trama de corrupció.

Tot i així, algunes de les converses dels empresaris amb l'exregidor del PP Jordi Soriano que han deixat d'estar secretes fan referència també al consistori.

Per exemple en un dels sms que un dels empresaris li envia a Soriano el pressiona perquè obtingui el favor d'algún altre càrrec i li diu que l'amenaci amb la proximitat de les eleccions municipals:

" me han ofrecido varias veces muchas oportunidades de cosas por hablar del tiet y de tí, y jamás he entrado al trapo. Pero como no quiero molestar más ya que a los que de verdad mandan en el Ayuntamiento de Sabadell S.A.... Por cierto, recuerda a quien tú ya sabes que las municipales llegan pronto y un escándalo antes que lleguen no sería lo mejor"

En aquest sms es fa referència a l'oncle de l'alcalde Manel Bustos, Melkiades Garrido. Aquest mateix empresari en un altre sms parla a Soriano sobre una tercera persona en qui han confiat i els hi ha fallat:

"si sale la mejora de guillem la lío muy gorda en la ciudad y saldremos salpicados todos, perdona que sea tan duro pero me da rabia que en la gente que hemos confiado no nos terminan de ser claros y siempre se guarden algo"

En aquest mateix missatge, el constructor assegura que ell no ha volgut pagar la suposada comissió del 3 per cent de l'adjudicació que els investigdors sospiten que van arribar a pagar els empresaris:

"Es que como entenderás ya son muchas, Metro llega al tiet y Emilio y me echan cómo un perro porque no entro en lo del 3%"

L'alcalde Manel Bustos ha demanat tornar a declarar davant del jutge per aportar nova documentació que el desvincularia de tots els delictes que fins ara se li imputen: malversació de fons, tràfic d'influències i omissió del deure de perseguir un delicte.

Fonts properes a l'entorn més immediat del batlle apunten que vol demanar de tornar a l'alcaldia en els propers dies, tot i així en un comuncat assegura que de moment manté com a batlle accidental Joan Carles Sanchez.

L'exregidor del PP Jordi Soriano, al centre de la trama

En el seu auto, el jutge assegura que "era el principal responsable i beneficiari". Va ser un col·laborador seu resentit, Nicolas Giner, qui va denunciar el suposat cobrament de comissions davant de la policia.

Arran d'aquesta denúncia és que s'inicien les investigacions que ara han sortit del secret d'actuacions.

Els investigadors, com ja els va avançar la SER, han pogut acreditar que va rebre de diferents empresaris pagaments d'entre 60.000 i 120.000 euros, i en un dels casos de 300.000.

A més Soriano és el protagonista directe o indirecte de totes les converses dels empresaris intervingudes per la policia. Alguns dels constructors detinguts l'interpel·len directament presionant-lo perquè aconsegueixi la concessió per la que prèviament li haurien pagat, en d'altres són els empresaris que parlen entre ells de la influència que pot tenir l'exregidor:

"Me interesa mucho el hijo de puta del Soriano (...) Necesitamos firmar ya (...) dependemos de esto".

Segons el jutge l'exregidor hauria fet de mitjancer en cinc obres municipals: l'ampliació del cementiri de Sabadell, els treballs de la Fira i el centre cívic Can Llong, la llicència de millora de la Finca de Ca n'Ustrell i la recalificació d'una altra finca a Palau Solità i Plegamans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00