Sociedad

L'ensenyament concertat adverteix a Mas que no pot amb més retallades

Les quatre patronals de l'escola concertada a Catalunya han enviat una carta al president de la Generalitat en que li demanen que no faci noves retallades. Econòmicament no poden més i qualsevol nou retrocés, diuen, afectarà directament la qualitat

Imatge de l'aula d'una escolaACN

En la carta que es va presentar formalment divendres al registre de presidència, les patronals feliciten el president per la seva reelecció i tot seguit li recorden la situació dramàtica que estan vivint la majoria de les 800 escoles concertades que hi ha a Catalunya.

Más información

La Generalitat acumula quatre mesos de retard en el pagament de les despeses de funcionament -el que suposa un deute global de 36 milions d'euros-. Les escoles demanen que el retard no vagi a més i que el pressupost del 2013 no contempli noves retallades ni de professorat ni de serveis addicionals perquè diuen, això posaria en risc no ja la continuïtat dels centres -que també- sinó sobre tot la qualitat de la docència.

Algunes escoles han plantejat fins i tot la possibilitat de reclamar a la Generalitat el pagament dels interessos dels crèdits que ells han hagut de demanar per fer front a l'impagament de la Generalitat. Però les patronals han rebutjat la proposta perquè entenen que la Generalitat està en una situació límit.

L'impagament per part de la Generalitat i també per part de les famílies no és la única preocupació de les escoles concertades. Aquest curs i sobre tot el següent està prevista una important reducció del nombre de nens que es matricularan a P3. La por a no omplir grups i fins i tot a perdre algun concert està fent que algunes escoles busquin alumnes fora del seu entorn més proper.

Fonts de les patronals de les concertades reconeixen que almenys un grup d'escoles religioses està fent una campanya publicitària molt agressiva, enviant informació a famílies que viuen a més de 7 kilòmetres de l'escola, per evitar el risc de no omplir totes les places que ofertin.

Aquest curs passat l'escola concertada va perdre 30 grups com a conseqüència del descens de matriculacions i l'increment de ratios, del nombre d'alumnes per classes. Segons les dades de l'IDESCAT en els propers dos anys es matricularan a educació infantil 6000 nens menys que aquest setembre.

Una dada que les escoles concertades tenen molt present perquè segons reconeix el màxim responsable d'una de les patronals pitjor que no cobrar a temps de la Generalitat o les famílies, és perdre grups i una part del concert. Això té una lectura positiva per a les famílies perquè poden optar a escoles en les que fins ara era impossible accedir si no hi vivies a prop.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00