Sociedad

Investigaran els bombardejos de l'aviació de Mussolini sobre Barcelona

L'Audiència de Barcelona ordena que s'investiguin els bombardejos de l'aviació feixista italiana sobre la ciutat de Barcelona i altres municipis catalans durant la Guerra Civil

Imatge d'un bombardeig a la ciutat de Barcelona durant la Guerra CivilMACBA

Els atacs van provocar la mort de més de 4.700 persones i centenars de ferits. Consideren que l'únic objectiu era generar terror entre la població civil i més tenint en compte que no hi havia declarada cap guerra entre Itàlia i Espanya.

L'Associació de Residents Italians a Barcelona va presentar una querella contra 21 comandaments i pilots de l'aviació legionària de l'exèrcit italià en considerar-los responsables penals pels atacs amb bombes que van llançar de forma indiscriminada contra la població civil de Barcelona i i 142 poblacions catalanes més entre el febrer del 1937 i el gener de 1939.

Más información

L'Audiència Nacional va declarar-se no competent per investigar-ho, van dirigir-se a un jutjat d'instrucció de Barcelona, que ho va desestimar i van presentar recurs a l'Audiència. Els magistrats de la secció desena han decidit ordenar al jutjat d'instrucció que obri la investigació d'aquests crims de guerra.

La secció desena de l'Audiència de Barcelona considera que els bombardejos s'han d'investigar al tractar-se d'uns fets reals i certs. El jutjat d'instrucció havia arxivat provisionalment la querella presentada per l'Associació de Residents italians a Barcelona en considerar, entre altres motius, que els presumptes responsables penals dels atacs potser ja han mort.

El tribunal de l'Audiència creu que en tot cas això s'haurà de comprovar primer i no basar-se en especulacions, sobretot tenint en compte que són fets d'una extrema gravetat que formen una de les pàgines més negres de la nostra història, no només per la gran quantitat de gent que hi va morir, sinó per l'assaig que van fer els règims feixistes per exterminar la població. L'advocat de l'entitat querellant, Newton Bozzi reconeix que alguns dels aviadors probablement ja són morts però que és molt important recuperar la memòria històrica: "S'han de recordar les víctimes i el govern italià ha de reparar d'alguna manera el dany al poble de Catalunya"

L'Audiència de Barcelona ordena investigar-ho com a delictes contra la humanitat i que el jutjat d'instrucció demani a les autoritats italianes que s'esbrini la identificació completa de militars i civils italians que van participar en els atacs i si són vius. També l'oferiment d'accions penals i civils als ferits greus durant els bombardejos indiscriminats sobre Barcelona el mes de març de 1938. A més es designaran dos pèrits experts en història. A més, comunicaran aquesta resolució a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona per si volen personar-se a la causa com a perjudicats.

Quan s'admet una querella a tràmit, sempre es fixa una fiança que ha de dipositar l'acusació popular. En aquest cas, el tribunal ha fixat un euro com a quantitat simbòlica tenint en compte l'especial sensibilitat dels fets que s'investiguen.

Segons la querella, els avions italians van llançar més d'un milió de quilos de bombes que van afectar més de 1.800 edificis a Barcelona. Un dels atacs més sagnants va deixar 670 morts i 1.200 ferits els dies 16, 17 i 18 de març de l'any 1938. Barcelona va ser bombardejada durant 41 hores.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00