Sociedad

Rajoy descarta flexibilitzar els objectius de dèficit de les autonomies

CiU demana un canvi "radical" al Govern perquè en cas contrari les administracions "difícilment" sortiran "bé parades"

El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, durante la primera sesión de control del Gobienro del añoRTVE

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha descartat en l'actual conjuntura flexibilitzar l'objectiu de dèficit que han d'assolir les comunitats autònomes el 2013 perquè, segons ell, la modificació dels criteris acordats amb la UE per a la reducció del deute no enviaria "un bon missatge" als mercats, ja que el finançament d'Espanya "depèn d'ells".

En resposta a una pregunta del diputat de CiU Josep Sánchez Llibre a la sessió de control al Govern al Congrés, Rajoy ha afirmat que "Espanya ha de reduir el seu dèficit públic en el seu conjunt", una cosa que, segons ell, "és bo en si mateix "perquè" permet accedir al finançament i en millors condicions ".

Más información

De fet ha remarcat que el Govern s'ocupa de "ajudar" a les comunitats autònomes a finançar el dèficit "que aquestes demanen. Precisament aquest mateix dimarts, la Generalitat ha reclamat un rescat de 9.073.000, gairebé el doble del que va sol · licitar a tot l'any anterior.

El cap de l'Executiu ha recordat que el compliment dels objectius de dèficit fixats per Brussel · les ha estat ratificat tant en el Consell de Política Fiscal i Financera com en la Conferència de Presidents i és un "esforç" que han de fer totes les administracions.

Davant aquest plantejament, Sánchez Llibre ha instat Rajoy a un "canvi d'actitud radical" en aquest sentit ja "recuperar el camí del seny" perquè ha advertit que, en cas contrari, les administracions "difícilment" sortiran "bé parades" .

Per al diputat de CiU, "no és just que el 2013 el Govern hagi incrementat el seu dèficit en un 14 per cent per l'Administració General de l'Estat i alhora hagi imposat una reducció del dèficit per a les comunitats autònomes en més d'un 50 per cent , passant del 1,5 al 0,75 per cent ".

"Tampoc és just", segons ell, que l'Executiu hagi augmentat "tots els impostos", amb un increment de recaptació per al 2012 i 2013 de "més de 40.000 milions d'euros", quantitat de la qual les comunitats autònomes "no veuran ni un euro ".

Rajoy ha contestat a Sánchez Llibre que se'n fa "càrrec" i que valora l '"esforç", que ha qualificat com "patriòtic", que realitzen les comunitats per assolir el compliment de l'objectiu de dèficit. "Sé el difícil que és", ha afegit.

Però el president ha remarcat els esforços que també fa l'Estat, que en dos anys ha reduït els pressupostos dels seus ministeris en un "25,8 per cent" i "ajuda a les comunitats autònomes a finançar el dèficit" que demanen, així com "en matèria de bestretes, lliuraments a compte i devolució de liquidacions, sempre sense cost financer algun".

"A partir d'aquí, si les coses canvien, que de moment no han canviat, serà el moment de parlar perquè estarem en un escenari diferent", ha conclòs Rajoy.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00