¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

8 milions d'euros de fiança per Urdangarín i Torres

El jutge José Castro dóna 5 dies al Duc de Palma i el seu exsoci per dipositar la fiança, sinó els embargarà els béns

El jutge de Palma imposa una fiança de més de 8 milions d'euros al Duc de Palma, Iñaki Urdangarín i al seu soci a l'Institut Nóos, Diego Torres. Es tracta d'una quantitat molt semblant a la que demanava el fiscal del cas i el sindicat Manos Límpias. Urdangarín i Torres tenen ara cinc dies per fer-la efectiva, sinó el jutge els embargarà.

Foto de archivo de Diego Torres e Iñaki Urdangarin

En un auto de més de mig miler de pàgines, el jutge José Castro acorda aquesta fiança, de 8,1 milions d'euros, per cobrir les possibles responsabilitats que es derivin del Cas Nóos als Tribunals.

Urdangarín i Torres hauran de dipositar 4 milions d'euros cadascú, tot i que l'instructor els permet la possibilitat que un dels dos assumeixi tots els diners o s'els reparteixin en una altra proporció.

El jutge José Castro argumenta, en un auto de més de mig miler de pàgines, que els contractes que Urdangarín i Torres van firmar amb els governs balear i valencià no estan justificats perquè, segons diu, es van fabricar a mida per ajustar-se al que demanaven el Duc de Palma i el seu exsoci.

Castro explica en la seva armuentació que "encara que algú s'entesti a dir tot el contrari", les institucions públiques que van contractar l'Institut Nóos mai "van tenir a l'horitzó" que els projectes contractats s'acabessin executant i recorda que es van adjudicar "en un temps rècord".

A més, l'instructor assegura que molts d'aquests acords es van tancar "de manera verbal", "amb reunions i informes inexistents", "dates que no es corresponien amb la realitat" i, diu, "amb una imperdonable lleugeresa".

Com a exemple, el jutge cita la Xarxa de Ciutats Europees, que l'Institut Nóos va vendre a 3 administracions diferents.

En contra del que havia exposat la defensa d'Urdangarín, Castro considera que tots els contractes públics s'haurien d'haver regit per la Llei i recalca que el Duc de Palma i Diego Torres no són els únics criminalment responsables.

Urdangarín declararà per segona vegada el proper 23 de febrer, juntament amb el secretari de les Infantes i tresorer de l'Institut Nóos, Carlos Garcia Revenga, mentre que el seu antic soci, Diego Torres ho farà una setmana abans.

Enriquir-se a costa de la relació amb la Casa Reial

El jutge José Castro desgrana en la seva ressolució la relació d'Iñaki Urdangarin i Diego Torres. Han estat professor i alumne, amics i socis, fins que l'escàndol de l'Institut Nóos els va separar. Castro sosté que tots dos arranquen la seva activitat lucrativa "de comú acord" per "rendibilitzar fins on els fos possible davant entitats públiques i privades la influència real o d'obligada imaginació que es deriva del parentiu del primer", diu el jutge, "amb la Casa Reial".

De fet, el jutge remarca que "l'Institut Nóos, per la seva manera d'actuar, estava presidit per un desmesurat ànim de lucre".

En el document, l'instructor afirma que de moment es desconeix quines activitats no lucratives ha pogut portar Nóos per complir amb els seus objectius estatutàris, perquè assegura, totes les iniciatives han sigut per aconseguir algún guany.

"Res impedeix" diu el jutge "a les societats mercantils facturar a associacions sense ànim de lucre. Però la sospita neix, assegura, "quan els qui suposadament feien aquestes factures i les persones que presumptament les cobraven eren les mateixes".

Cargando