¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

El Tribunal de la UE confirma la multa a Espanya de 33 milions per irregularitats en línies de l'AVE

El Tribunal General de la UE confirma les sancions de 33,6 milions d'euros imposades per la Comissió Europea a Espanya per irregularitats en les adjudicacions d'obres de les noves línies de l'AVE entre Madrid i la frontera francesa, i a Albacete

El tren d'alta velocitat AVE /

En dues sentències fetes públiques avui, la Cort de Luxemburg va rebutjar els recursos presentats per Madrid contra dues decisions de la CE, el 2010 i 2011, que aplicaven una reducció dels fons de cohesió assignats a Espanya per incomplir la normativa europea de contractació pública en diverses infraestructures ferroviàries.

Les irregularitats es van cometre en diversos trams de la línia d'AVE Madrid-Saragossa-Barcelona-Frontera francesa, així com en el subtram La Gineta-Albacete pertanyent al nou accés ferroviari d'Alta Velocitat cap a Llevant, han indicat fonts judicials.

El cas es remunta a desembre de 2010, quan la CE va decidir reduir en 2,3 milions d'euros l'assignació del fons de cohesió inicialment acordada a Espanya per finançar la construcció de quatre fases de projecte de determinats trams de les línies d'AVE Madrid- Saragossa-Barcelona-Frontera francesa i Lleida-Martorell.

El febrer de 2011, la Comissió va decidir aplicar una altra "correcció financera" de 31,3 milions sobre els ajuts atorgats a cinc projectes d'execució corresponents al subministrament i muntatge de materials en les mateixes línies, així com en el subtram La Gineta-Albacete, integrat en el nou accés ferroviari d'Alta Velocitat a Llevant.

En ambdós casos, la CE va aplicar una "correcció financera" en entendre que en les fases en qüestió es van produir irregularitats en aplicar la legislació europea de contractació pública.

Segons l'executiu comunitari, l'administració espanyola va realitzar modificacions dels concursos atorgats i atribuir els contractes directament sense publicació prèvia a les entitats adjudicatàries del concurs inicial.

L'Executiu espanyol va presentar dos recursos davant del Tribunal General de la UE sol · licitant l'anul · lació d'aquestes decisions o la reducció de l'import de les sancions.

Madrid va argumentar que havia recorregut al procediment d'adjudicació sense convocatòria de licitació prèvia, permès per la normativa comunitària en casos d'obres públiques addicionals no incloses en un contracte principal, que per circumstàncies imprevistes siguin necessàries per completar el projecte inicial.

El Tribunal General desestimar aquest argument en considerar que Espanya no ha pogut demostrar que la condició d'imprevisibilitat s'apliqués a cap dels casos.

Cargando