¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

El Constitucional avala el retorn dels 'papers de Salamanca' a Catalunya

L'alt tribunal ha desestimat el recurs d'inconstitucionalitat que va interposar la Junta de Castella i Lleó

Alguns dels documents retornats a Catalunya /

Els papers incautats durant la Guerra Civil a la Generalitat republicana i d'altres institucions van tornar a Catalunya l'any 2006, després de 25 anys de reclamacions.

La Junta de Castella i Lleó defensava que la Llei aprovada el 2005 pel govern de Zapatero posava en perill la funció social de l'Arxiu de Salamanca. Per contra, l'alt tribunal descarta que es tracti d'una "privació arbitrària o irracional" per a l'arxiu i considera que el restauració dels documents als seus propietaris té un "interès constitucionalment legítim".

Part de la documentació ha anat tornant a Catalunya des del 2006, després de 25 anys de reclamacions. Malgrat això, encara queda pendent el retorn de diversos lligalls a entitats i particulars i també documentació municipal dels ajuntaments de Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan Les Fonts, Sort, Tarragona, Valls i Vic, que encara es troben al fons de l'Arxiu de Salamanca.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, es va comprometre l'abril passat a retornar els 'papers de Salamanca' que pertanyen a particulars abans del 30 de juny.

Cargando