Sociedad

El Cercle d'Economia reclama diàleg entre Estat i Generalitat

Aquest 'lobby' defensa que la reforma territorial inclogui una reforma constitucional i una consulta

El president del Cercle d'Economia, Josep PiquéACN

Aquest poderós lobby econòmic s'afegeix a les veus del sector empresarial que reclamen una reforma constitucional.

Bàsicament, el Cercle d'Economia reclama als partits polítics i als governs de Mariano Rajoy i Artur Mas que evitin el xoc de trens. Que resolguin l'encaix entre Catalunya i Espanya amb diàleg: "No ha de seguir una situació en la que es fan apel.lacions dels uns i dels altres a aquest diàleg però no es dialoga. I demanem a tothom que, per favor, dialoguin i que ho facin amb voluntat d'entesa, amb esperit constructiu i sense apriorismes innegociables ni posicions de partida que ens poden portar a un carreró sense sortida"

Más información

El president d'aquesta institució, Josep Piqué, ha dit que el pacte podria incloure una reforma de la Constitució i també una consulta ciutadana. Però pactada i legal: "que no sigui un punt de partida, sinó un punt d'encontre, i que sigui el resultat d'un diàleg ampli, compartit, amb voluntat d'entesa i de consens, que en ajudi a tenir un marc institucional que ens permeti lluitar d'una manera molt més efectiva contra la crisi econòmica"

Josep Piqué també ha afegit que la intensitat del debat territorial no pot deixar en segon terme la sortida de la crisi econòmica que ara mateix és el tema prioritari. El document del cercle també analitza el pacte entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana després de les eleccions del 25 de novembre. Assegura que ningú li pot negar legitimitat a aquesta aliança, però considera que no dona la seguretat que exigeix la situació actual: "És una mica desorientador i sorprenent que hi hagi un pacte de governabilitat entre dues forces polítiques i al mateix temps una d'elles sigui el cap de l'oposició. No deixa de ser una situació contradictòria que segurament no aporta massa a la percepció d'estabilitat i previsibilitat que exigeixen les actuals circumstàncies"

El Cercle d'Economia és especialment crític amb la pujada d'impostos del govern de la Generalitat perquè entén que perjudiquen sectors que són imprescindibles per a la recuperació econòmica.

Piqué ha parlat de les tensions territorials com un dels factors que perjudiquen la credibilitat del sistema polític. L'altre són els diferents caos de corrupció que es van coneixent dia a dia: "Sembla demolidora aquesta combinació de percepció de corrupció en l'àmbit públic i per tant de percepció de corrupció de les persones que des de la seva responsabilitat política demanen esforços i sacrificis a la ciutadania i l'existència d'aquesta realitat gravíssima de la situació econòmica"

Sobre el que afecta al Partit Popular, Josep Piqué (qui va ser portaveu i ministre amb José María Aznar) ha dit que espera que Mariano Rajoy l'encerti "i respecte a si jo he vist mai un sobre, li he de dir rotundament que no, però ja sé que tinc al damunt aquesta pregunta"

Piqué veu una creixent indignació ciutadana pels casos de corrupció i ha advertit sobre la possibilitat real que el bipartidisme tingui data de caducitat. Tot i veure molt legítim el pacte CiU amb ERC és ''sorprenent i desorientador'' que Esquerra es mantingui a l'oposició.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00