Sociedad

El Govern Rajoy tira endavant el recurs contra la declaració sobiranista

L'informe de l'Advocacia de l'Estat conclou que hi ha prou elements per recórrer la declaració sobiranista que va aprovar el Parlament a finals de gener. Abans de fer-ho, el govern central demanarà l'opinió del Consell d'Estat

ACN

El Consell de Ministres ha decidit iniciar els tràmits per presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya, després de valorar els resultats d'un informe encarregat pel ministre Ruiz Gallardón a l'advocacia de l'Estat.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenza de Santamaria explica que ara demanaran l'opinió del Consell d'Estat, previ a presentar el recurs d'inconstitucionalitat: "L' Advocacia de l'Estat ha enviat un informe al Consell de Ministres, per via del Ministeri de Justícia, en el qual aprecia arguments favorables a la interposició del recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta declaració. A la vista d'això el Govern ha decidit demanar al Consell d'Estat que faci el preceptiu informe previ a la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat d'aquesta naturalesa"

Más información

L'informe de l'advocacia de l'Estat considera que la declaració del Parlament podria vincular diversos articles de la Constitució espanyola, com l'1, el 2, el 9 i el 168.

Paral·lelament també adverteix que el text també és pot recórrer perquè produeix efectes jurídics que suposen l'obertura d'un procés més ampli que tampoc no s'ajustaria a la Carta Magna.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, s'ha mostrat desconcertat perquè el Govern espanyol, en un primer moment, va dir que la declaració de sobirania era paper mullat i ara vol portar-la al Constitucional.

Diu Homs que és uns decisió molt greu i que atempta contra el més essencial de la democràcia: "Si en el Parlament de Catalunya no ens podem expressar democràticament d'acord amb el mandat de la ciutadania, doncs això no és democràcia. Per tant considerem molt greu aquesta decisió, no hi veiem cap mena d'indici, sinó només una voluntat política injustificable d'impedir l'expressió democràtica del poble de Catalunya d'acord amb el marc legals i les institucions"

La portaveu d'Esquerra, també n'ha parlat i ha recordat que el Parlament no va dir que Catalunya fos un Estat sinó que Catalunya podia decidir el que volia ser i que, per tant, el que fa el Govern espanyol és impedir l'exercici de la democràcia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00