Sociedad

El Congrés aprova la presa en consideració de la ILP per la dació en pagament

Tots els grups voten a favor després que el PP canviï el sentit del seu vot per sorpresa

Un grup d'activistes es manifesta davant la seu del PP a Lleida per reclamar la dació en pagament retroactivaRÀDIO LLEIDA

El Ple del Congrés ha aprovat per pràctica unanimitat -tots els vots a favor menys una abstenció- la presa en consideració de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que han presentat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i altres entitats després de recollir més d'1,4 milions de signatures.

L'aprovació ha estat gràcies al canvi de criteri del PP -té majoria absoluta- que ha fet marxa enrere en el seu 'no' inicial per la pressió a què ha estat sotmès per part de la Plataforma i per les dures crítiques de tota la oposició, que li havien retret que després d'ajudar els bancs donés l'esquena a la dació en pagament i a les famílies afectades pels desnonaments.

Más información

La presa en consideració implica que la ILP es podrà tramitar al Congrés i que s'hauran de debatre les propostes que consten al text que ha aconseguit superar aquest primer tràmit, però el portaveu del PP ja ha deixat clar que els populars buscaran "millorar" la Llei a través d'esmenes. De fet, la ILP es tramitarà conjuntament amb el decret que el PP ja havia registrat al Congrés i que preveu la dació en pagament només per als casos més greus.

La votació posa punt i final a una sessió tensa. La sorpresa més destacada ha estat el canvi de criteri del PP, que fins poques hores abans del debat -i fins i tot durant el debat- mantenia el seu 'no' a la presa en consideració. El portaveu dels populars al Congrés, Alfonso Alonso, fins i tot ha comunicat a la portaveu de la PAH, Ada Colau, que la seva formació s'oposaria a la iniciativa en una reunió que tots dos han mantingut a la cambra baixa al migdia.

Posteriorment, però, i quan el debat ja feia estona que estava en marxa, Alonso ha comparegut davant les càmeres als passadissos del Congrés per anunciar que els populars feien marxa enrere i votarien juntament amb la resta de grups a favor de la presa en consideració. Els mitjans parlaven d'un nou cas de suïcidi per desnonament a Mallorca.

En el moment del canvi de decisió ja quedava clar que els populars es quedaven sols amb UPN votant en contra de la presa en consideració de la ILP, perquè la resta de grups ja havien anunciat el seu vot a favor enmig de fortes crítiques a l'executiu de Rajoy, a qui han acusat d'haver donat l'esquena a les famílies després d'ajudar els bancs.

Alonso ha explicat el canvi de criteri per evitar un "perjudici" endarrerint l'acceptació de la ILP -s'havia compromès a incloure el seu contingut a la llei que els grups parlamentaris negocien al Senat- i després de parlar amb el president del Congrés.

L'anunci a l'Hemicicle l'ha fet el diputat del PP Teodoro García Egea, que ha afirmat que el PP farà "el que no ha fet cap altre govern", en referència a l'executiu de Zapatero, i "es posarà al costat dels ciutadans". "Senyora Colau, nosaltres anem amb vostès pel mateix camí", ha afirmat.

El debat ha finalitzat amb la mateixa tensió amb què havia començat poc més d'una hora abans. Els membres de la Plataforma han fet crits de "sí que es pot" des de la tribuna de convidats, i el president del Congrés, Jesús Posada, ha demanat la seva "expulsió" visiblement irritat. Posada fins i tot ha deixat anar algun exabrupte en públic.

Posteriorment s'ha produït la detenció d'una persona de la Plataforma de Barcelona, en el marc de la resistència dels membres de la PAH a identificar-se davant dels agents. Segons fonts del Congrés, el detingut ha estat traslladat a una comissaria on se li han instruit diligències policials abans de posar-lo a disposició del jutge. Hauria estat per proferir insults.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00