Sociedad

Una alternativa a la diàlisi

Un assaig clínic amb la participació de 27 centres de salut de tota Catalunya ha permès demostrar l'eficàcia d'un sistema alternatiu a la diàlisi convencional que permet reduir en un 30% la mortalitat dels pacients en tres anys

Una sala para atención de pacientes que requieren tratamiento de diálisis. Camas en un rincón, y además, el agua que utilizan las máquinas de diálisis estaba contaminadaCADENASER

En l'assaig, impulsat per la Societat Catalana de Nefrologia i coordinat pel Clínic, hi han participat 900 dels 4.000 pacients que se sotmeten a diàlisi al país.

L'hemodiafiltració on-line és un sistema de diàlisi que introdueix una pressió addicional a la sang que es filtra que permet eliminar més partícules tòxiques.

El pacient no nota diferències notables en les quatre hores que dura la sessió però, en canvi, la seva salut sí que rep efectes positius que per primer cop s'han pogut demostrar a través d'un assaig clínic estadísticament rellevant.

Más información

La màquina de diàlisi incorpora una bomba d'aigua que necessita tenir uns estàndards alts de qualitat, a més de filtres addicionals i membranes.

La mortalitat baixa fins en un 30% en tres anys de tractament i es calcula que un de cada 8 malalts que se sotmeten a la diàlisi clàssica que actualment moren, se salvaria amb l'hemodiafiltració on-line. Ho explica el doctor Francesc Maduell, cap de la secció de diàlisi del servei de nefrologia del Clínic: "Per cada vuit malalts que passessin d'hemodiàlisi a l'hemodiafiltració on-line podríem evitar una d'aquestes complicacions. I la tolerància a la sessió de diàlisi també es redueix un 28 per cent"

L'èxit de l'assaig fa preveure que aquest nou sistema s'estengui en els propers anys al conjunt dels centres sanitaris catalans, i serveixi també perquè s'accepti en altres països que estaven a l'espera que hi hagués prou evidències del seu funcionament.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00